Binnenkort ook trajectcontroles op provinciale wegen

Flitskasten zijn leuk, maar als je als overheid serieus geld wil verdienen moet je aan de trajectcontrole. Daarom verschijnen er de komende jaren ook trajectcontroles op provinciale wegen. Ka-ching!

Natuurlijk houden de initiatiefnemers ons voor dat het allemaal om de veiligheid draait. In 2015 viel bijna een kwart van de verkeersdoden op een provinciale weg en dat aantal moet kelderen zodra camera's constant onze snelheid in de gaten houden. Toch stuit landelijk verkeersofficier Achilles Damen direct op een probleem met de controles. "Er mag dan op veel provinciale wegen te hard worden gereden, niet iedere gevaarlijke weg is geschikt voor trajectcontrole. Dat kan alleen wanneer je over een lang tracé de snelheid kan meten. Er moeten ook niet teveel op- en afritten zijn of zijwegen. Ofwel, het stuk weg moet lang genoeg zijn voor trajectcontrole." 

Dat klinkt logisch, maar het is ook meteen een probleem als je doel is om verkeersdoden terug te dringen. Veel ongelukken op provinciale wegen gebeuren op plekken waarbij er zijwegen bijkomen en dat ga je dus niet oplossen met deze controles. Wat je wel krijgt is dat op lange saaie stukken weg mensen zich moeten concentreren op snelheidsmeter, omdat er anders direct een envelop uit Leeuwarden op de mat valt. 

Trajectcontroles op provinciale wegen zijn overigens niet nieuw. Er zijn al proeven uitgevoerd in Drenthe op de provinciale weg N919 bij Veenhuizen en op de Zeelandbrug. Die testen zijn inmiddels afgerond en de controles zijn weer gestopt.

Waar de nieuwe controles gaan komen, is nog niet bekend. Damen laat weten dat er op dit moment naar potentiële wegen wordt gekeken. "We hebben vijftien tot twintig wegen op het oog. Van Twente tot de kop van Noord-Holland." Als de trajecten zijn geselecteerd, moeten de controles binnen twee jaar actief zijn zodat het geld kan binnenstromen