Red Bull presenteert F1-bolide mogelijk pas in Australië

Bommetje: Red Bull Racing geeft de nieuwe RB13 mogelijk pas bij de seizoensopener in Australië helemaal bloot: er vindt deze maand geen live-onthulling plaats en mogelijk worden de tests in camouflage-livery gedaan. Wat voert de stal in zijn schild?

Van alle teams zijn Red Bull en Toro Rosso dit jaar de laatsten die hun auto presenteren. Beide renstallen hebben de onthulling gepland voor 26 februari, één dag voor het begin van de tests in Barcelona. Echter, Red Bull Racing opteert niet voor een live-onthulling, maar zal alleen wat computerplaatjes openbaar maken, zo blijkt uit navraag van F1 Today

Hierdoor achten we de kans groot dat het team van Verstappen en Ricciardo de RB13 met zwart-witte camouflage presenteert en dat ook de tests met deze afplaktape gedaan worden. Wat de vraag oproept: wat voor geniale truc die de concurrentie niet mag zien heeft ontwerper Adrian Newey te verbergen? Volgens de grapevine heeft de RB13 met afstand de langste wielbasis van het hele veld, iets dat niet zomaar gedaan wordt. Over de filosofie die eraan ten grondslag ligt kunnen we echter alleen maar gissen. 

Natuurlijk hebben de renstallen met hun budget van een half miljard per jaar er alle baat bij zich zo min mogelijk in de kaart te laten kijken. Daarom zien we ieder jaar tijdens de wintertests voorafgaand aan de eerste race een vermakelijk schouwspel in de pitbox, waarbij de auto direct na het binnenkomen angstvallig met doeken, schermen en door teamleden wordt afgeschermd. Wanneer je tests uitvoert met camouflagetape op je bodywork maak je het de concurrentie nóg lastiger.

Een geniale aerodynamische ingeving die binnen de regels valt kan je zomaar een seizoenswinst opleveren, dat zagen we in 2009 al toen Brawn GP met de dubbele geblazen diffuser kwam. Het leverde Jenson Button een kampioenschap op,  dankzij een voorsprong die aan het begin van het seizoen geboekt was. Nu Red Bull zo mysterieus doet vragen we ons hardop af of de stal ook ergens iets briljants heeft gevonden dat de concurrentie koste wat het kost niet mag zien. Ze hebben met Newey wel iemand aan boord die een konijn uit de hoge hoed kan toveren, dus we zijn benieuwd...

Tot de tijd dat we de definitieve RB13 te zien krijgen moeten we ons vermaken met de impressies die we lieten maken. Dit kon nog wel eens een kleine 40 dagen zijn (zie de retehandige countdown rechts van u, indien u op een niet-mobiel device kijkt).