Zombies krijgen eigen verkeerslichten in Bodegraven

De rubbertegelmaatschappij heeft nu ook zijn eigen verkeerslicht. Je zou denken dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is om op te kijken naar de kleur van het stoplicht, maar voor sommige mensen is dat toch te veel werk.

De normale voetgangerslichten kennen we al een tijdje en ook de lichten met een audiosignaal voor de visueel beperkte medemens is al jaren gemeengoed. De gemeente Bodegraven heeft nu nog een extra toevoeging voor mensen met een handicap die ze zelf hebben aangeleerd. Mensen die niet het benul hebben om te stoppen voor een drukke straat; iets dat zelfs een goed opgevoede hond nog kan. We hebben het natuurlijk over de mensen die dusdanig zijn vergroeid met hun telefoon dat ze hun blik immer naar beneden hebben gericht.

In Bodegraven wordt daarom een proef uitgevoerd met de zogenoemde +Lichtlijn. Dat is een door een veel te duur marketingbureau verzonnen naam voor een gekleurde lichtstreep op de stoep (en later ook het fietspad). De led-lampjes die deze streep vormen zijn gekoppeld aan het voetgangerslicht en daardoor kleurt deze visuele barrière rood als je moet stoppen en groen als je kan doorlopen. 

De gemeente meent dat er behoefte was aan een extra waarschuwing. "Mensen zijn in het verkeer nogal afgeleid door hun smartphone en op deze manier hopen we ze beter bij het verkeer te betrekken", zo verdedigt de gemeente de test die de komende zes maanden zal lopen.

Gelukkig is niet iedereen geobsedeerd met het beschermen van personen met een algeheel gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel tegen de grote boze buitenwereld en zijn er ook kritische geluiden. Nota bene Veilig Verkeer Nederland vindt de extra feestverlichting een kwalijke zaak. "We zijn voor alles wat het verkeer veiliger maakt, maar daar zijn we in het geval van dit voetgangerslicht niet van overtuigd. Wat je eigenlijk doet, is het belonen van slecht gedrag. Je gaat namelijk uit van het kijken op de smartphone." 

Over een half jaar gaan de gemeente en de maker van het systeem bekijken of de test is geslaagd. Wij voorspellen dat er inderdaad minder ongelukken zullen gebeuren, maar weten niet of je daar blij mee moet zijn. Je haalt tenslotte weer een laagje verantwoordelijkheid weg bij de mensen en daar was al zo weinig van over.