Mitsubishi weet de Eclipse te verpesten

Jonge lezers kunnen zich het waarschijnlijk niet herinneren, maar ooit maakte Mitsubishi leuke auto's. Dat is definitief voorbij, want het Japanse merk is nu op het punt gekomen dat ze hun eigen iconen door het slijk halen.

In de jaren 90 en de eerste jaren van deze eeuw ging het nog goed; de Mitsubishi Lancer Evolution was een rallykanon om rekening mee te houden, de 3000GT een echte sportauto en de Eclipse een coupé die uiteindelijk in menig Need for Speed-carrière voorbij kwam. Mitsubishi was een merk waar sportiviteit een belangrijke rol speelde.

Daar is tegenwoordig weinig van over. Het aanbod bestaat in Nederland vrijwel volledig uit praktische, maar vrij saaie SUV's en over de i-MiEV zullen we het maar niet hebben. Elders in de wereld is het niet veel beter. De 3000GT heeft geen waardige opvolger gekregen, de Lancer is langzaam vergaan tot een saaie sedan, waarvan de Evolution-versie een vorig jaar een stille dood is gestorven en van de Eclipse hebben we ook al een tijdje niets meer vernomen.

Toch was er hoop onder de fans. In de wandelgangen werd gesproken over een nieuwe Eclipse. De naam deed de liefhebber verlangen naar een nieuwe betaalbare sportcoupé. En aangezien Toyota aan een nieuwe Supra werkt, leek een revival van de jaren 90 onderweg. 

Helaas mag het niet zo zijn. Mitsubishi laat vandaag een eerste teaser zien van de nieuwe Eclipse en tot ieders teleurstelling gaat het hier om een nieuwe crossover. De Mitsubishi Eclipse Cross is de volledige naam en van een model dat zo hoog op zijn wielen staat is één ding zeker: dit is niet de spirituele opvolger van de Eclipse waar we op hoopten.

De crossover zal begin maart debuteren op de autoshow in Genève en lijkt qua uiterlijk veel op de XR-PHEV Concept car. Het model positioneert zich netjes tussen de ASX en de Outlander en en concurreert met auto's als de Nissan Qashqai. Ongetwijfeld is het een bijzonder praktische auto, maar het is zeker niet waar we op zaten te wachten.