Hier moet u op letten als u in Duitsland tankt

Het lijkt erop dat brandstof dit jaar duurder wordt dan in 2016. Hoewel de brandstofprijzen ook in Duitsland stijgen door de aantrekkende olieprijs, is tanken er nog steeds aantrekkelijk. Maar wie de grens oversteekt, bespaart meer als-ie hierop let.

De olieprijs daalde al sinds midden 2014 en bereikte een dieptepunt aan het begin van vorig jaar. Dat heeft zijn weerslag gehad op de brandstofprijzen, ook al werd de sterke daling - van rond de honderd dollar per vat naar ongeveer dertig - onder andere gedempt door BTW en accijnzen.

Het is niet ondenkbaar dat verdere stijging van de olieprijs uitblijft, maar het kan desalniettemin weer lonend te zijn om te tanken in Duitsland. Daarvoor hoeft u niet eens in de buurt te wonen, alleen in de buurt te zijn. U wilde toch al naar de grensstreek, waarom niet even oversteken? Op dit moment bedraagt het verschil in adviesprijs per liter Euro 95 maar liefst 23 cent met onze oosterburen. Het verschil in dieselprijs bedraagt 13 cent.

Als u naar Duitsland gaat, moet u echter weten dat de Duitsers de benzineprijzen - anders dan in Nederland - gerust meerdere keren per dag veranderen. Verhogingen en verlagingen gebeuren met het uur. De meeste tankstation in Duitsland zijn tussen zes uur 's ochtends en acht uur 's avonds geopend. Uit onderzoek blijkt dat de prijs het laagst is tussen vijf uur 's middags en sluitingstijd.

Daarnaast speelt de ligging een rol. Tanken aan de snelweg is natuurlijk duurder, maar een afgelegen pomp is niet per se goedkoop. Het beste is een pomp buiten de snelweg die directe concurrentie in de buurt heeft. Als het verder niet nodig is, moet u voorkomen iets uit de tankshop te kopen, want dat is waar de pomp zijn marge haalt, niet op de brandstof. Dus alleen brandstof tanken en de Jägermeister laten staan.