Peugeot op koopjesjacht: na Opel ook Lotus-eigenaar in vizier

PSA Peugeot Citroën gedraagt zich als een koopjesbeluste vrouw op de eerste dag van de uitverkoop. De Fransen zijn al in bespreking met GM voor de overname van Opel en willen nu ook Proton kopen.

Nu zijn er weinig Europeanen die Proton kennen, want het Maleisische merk richt zich vooral op de Aziatische markt. Daar zitten een aantal snel groeiende economieën, waar de vraag naar goedkope auto's groot is. Een segment waar Proton handig op inspeelt. 

Nou ja, niet handig genoeg, want de afgelopen jaren gaat het financieel niet zo goed met het bedrijf. Halverwege vorig jaar werd Proton gered door een grote lening van de Maleisische overheid. Daar zat wel een reeks aan voorwaarden aan vast, waaronder de eis dat het merk een intensieve samenwerking zou aangaan met een andere fabrikant. 

PSA ziet een samenwerking wel zitten en wil volgens de laatste berichten de toko zelfs overnemen. De Fransen willen niet alleen Protons verkopen, maar ook de Proton-fabriek in Maleisië flink uitbreiden. De productiecapaciteit moet daar stijgen van de huidige 150.000 voertuigen per jaar naar liefst 2.000.000 stuks. Het mag duidelijk zijn dat PSA daar ook goedkope Peugeot wil fabriceren.

Proton is tevens eigenaar van een merk dat we wel kennen in Europa: Lotus. PSA zit alleen helemaal niet te wachten op de Britse bouwer van lichte sportauto's en wil daarom een dealtje sluiten met het Chinese Geely (eigenaar Volvo). Daarbij gaan de Fransen er met Proton vandoor en de Chinezen nemen Lotus over. Iedereen happy! Het is nog niet bekend wat dat zou betekenen voor de toekomst van het kleine Lotus dat in 2020 met een nieuwe Elise wil komen. 

Het ziet er in ieder geval naar uit dat PSA flink wil uitbreiden. Met Opel moet dat in Europa gebeuren en met Proton wordt de Aziatische markt aangepakt. Het is een regio waar de Franse grootheid snel wil groeien. Zo kocht de fabrikant onlangs nog de merkrechten op de naam Ambassador. De naam van deze iconische auto moet Peugeot gaan helpen bij het veroveren van de Indiase markt. Het mag duidelijk zijn: PSA kan niet stoppen met shoppen.