Ook automekka Stuttgart verbant de diesel

Stuttgart, de bakermat van Mercedes-Benz en Porsche, gaat keihard optreden tegen vervuilende diesels: vanaf volgend jaar komt elke zelfontbrander viezer dan Euro 6 er in tijden van sterke luchtverontreiniging niet meer in bij de Schwaben.

Het klinkt enigszins als genocide onder het eigen cultureel erfgoed, het verbannen van dit soort helden dat - gewapend met een oude 200D - al een miljoen kilometer lang de longen van zijn medemens vol NOx en fijnstof blaast. Toch is het besluit van de lokale overheid van gisteren helder: op dagen dat de concentratie aan viezigheid alarmerend hoog is (wanneer er, in goed Duits, een FEINSTAUBALARM geldt), zijn bepaalde delen van het centrum van Stuttgart verboden terrein voor alle diesels behalve de modernste. Vanaf 2020 moet het gebied uitgebreid worden naar heel Stuttgart.

De verantwoordelijke minister-president Kretschmann (Groenen) weigert overigens over een verbod te spreken: 'hier wordt gestuurd, niet verboden', aldus de politicus. Ok. Eigenlijk wilde Stuttgart blauwe stickers voor schone diesels invoeren, waardoor het mogelijk zou zijn auto's die hiervoor niet in aanmerking te komen te weren, maar dit stuitte op verzet van de federale regering in Berlijn. Daarom werd besloten over te gaan op plan B, oftewel bovenstaande maatregelen. We weten niet wat vervelender is: helemaal nooit meer in de stad mogen komen met hele vieze diesels zoals in Parijs, of een veel grotere groep dieselrijders alleen op bepaalde dagen de toegang ontzeggen.

In Stuttgart zijn 107.000 diesels geregistreerd, 73.000 daarvan voldoen niet aan de Euro 6-norm.