Plofwatch: zo gaan onze Audi RS-boefjes te werk in Duitsland

Na een succesvolle politie-interventie zijn in Duitsland woensdagnacht vijf 'Nederlandse' plofkrakers opgepakt die op het punt stonden een geldautomaat op te blazen. De uitkomst verschaft ons een mooi beeld van hoe ze te werk gaan.

De afgelopen jaren werd Nederland geteisterd door een golf aan plof- en ramkraken op geldautomaten. In een reactie hierop werden hier de geldautomaten steed beter beveiligd, waarop het geboefte zijn werkterrein verlegde naar makkelijker prooien en de deelstaat Nordrhein-Westfalen, net over de Duitse grens. De Nederlandse kansenparels met Noord-Afrikaanse achtergrond kreeg de naam 'Audi-bende', vanwege de snelle RS'jes die bijna altijd als vluchtauto gebruikt worden. Inmiddels overschrijdt de teller van opgeblazen geldautomaten daar de 100 ruimschoots (kaartje).

In de meeste gevallen ontkomen de ploffers, soms rijden ze hun gestolen Audi stuk tegen een boom, en heel soms worden ze in de kraag gevat. Met dit laatste lijken de Duitse autoriteiten een stuk succesvoller dan de onze: in augustus verdween er eentje voor vier jaar achter de Duitse tralies en afgelopen december werden twee daders na een klus met een RS5 opgepakt.

Op de achtergrond ging het onderzoek vervolgens door, en door goed politiewerk was bekend dat afgelopen nacht een bank in Hagen (maps), even onder Dortmund en vlakbij de A1, op de lijst stond. Om 3:40 uur, terwijl de gasslangen al aangesloten waren, grepen speciale eenheden in en arresteerden twee mannen van 26 en 42 jaar. Even later werden in een parkeergarage drie handlangers opgepakt. Het gaat in alle vijf de gevallen om -surprise, surprise- Nederlanders met Marokkaanse wortels. Bij de arrestatie werd een politiehond ingezet die een dader te grazen nam, en daarnaast in zijn enthousiasme ook meteen een politieagent in de kuiten beet. Kan gebeuren.

De arrestatie en daaropvolgende invallen verschaffen een mooi beeld van de modus operandi der criminelen: bij een verhuurbedrijf werd een Mercedes Sprinter-bus gehuurd die in de buurt van de bank werd geparkeerd. Dit vanwege de centrale ligging van de automaat, die niet makkelijk met een vierwieler te bereiken is. Achterin plaatsten de daders een motorscooter die eerder tijdens een klus in Keulen was gebruikt. Toen de tijd rijp was werd met de scooter naar de geldautomaat gereden, om later via een voetgangersbrug zo snel mogelijk het busje te kunnen bereiken. Het kwam er dit keer niet van.

In een garage in Duisburg werden even later drie andere verdachten (24, 30 en 31) aangehouden, vermoedelijk degenen die de buit met een Audi RS verder hadden moeten rijden. Tijdens de voorbereidingen hebben de daders de omgeving van de bank en mogelijke vluchtroutes uitvoerig verkend met Audi's met meer dan 400 pk, zo merkte de politie in haar vooronderzoek. Wij vinden het vooral bijzonder dat mensen met dergelijke precieze planningsvaardigheden en discipline niet aan de bak komen in Nederland. Geef die mannen een stage als ze weer vrij komen.

Na de arrestatie doorzocht de politie vijf gehuurde garages in Hagen, Wuppertal, Duisburg, Dormagen en Köln, alsook een woning in Duisburg. Garageboxen worden door criminelen gebruikt om de gestolen auto's uit het zicht te stallen en van valse kentekenplaten voorzien, totdat het tijd wordt ze te gebruiken. Naast twee auto's (helaas geen foto's), troffen de agenten ook twee motorscooters, 16 gasflessen, gereedschap, kraaienpoten, bivakmutsen en donkere kleding aan in de garages. Kleding die identiek was aan wat werd gedragen bij vorige plofkraken waarvan camerabeeld beschikbaar is.

Het Duitse onderzoek naar de bende liep sinds april 2016. De politie linkt deze daders aan zeker 12 plofkraken en meent de criminelen met de arrestatie een flinke slag te hebben toegebracht. We helpen het ze hopen. In ieder geval zijn de RS'jes van rechtmatige bezitters weer een klein beetje veiliger geworden.

Instant update. Ook aan de rand van Deventer was het vandaag raak, daar werd een Rabobank geploft. (beelden)