Rechter VERBIEDT gebruik camerabeelden door Belastingdienst

Zojuist gooide de Hoge Raad er een arrest uit dat het onmogelijk maakt voor de Belastingdienst om beelden van snelwegcamera's te gebruiken in haar onderzoek naar ritregistratiefraude door zakelijke rijders. 1-0 voor de privacy.

Een drietal particulieren dat een auto van de zaak heeft zonder deze privé te gebruiken (waardoor er geen bijtelling betaald hoeft te worden) bracht de zaak tot aan de Hoge Raad. De Belastingdienst wenste beelden van ANPR-camera's te gebruiken om te checken of dit soort rijders daadwerkelijk minder dan 500 km op jaarbasis privé rijdt. Nogal een paardenmiddel en misbruik van de big data in overheidssferen, aldus de klagers. En de Raad stelde hen in het gelijk: er is  geen toereikende wettelijke grondslag voor dit soort praktijken van de fiscus.

Het arrest is verder glashelder, we hebben er weinig aan toe te voegen: "de Hoge Raad oordeelt dat het privéleven van de betrokkenen wordt geraakt door de manier van het verzamelen en gebruiken van de met ANPR-camera’s verkregen gegevens. Het gaat hier namelijk niet om één of enkele waarnemingen in de openbare ruimte, maar om het systematisch verzamelen, vastleggen, bewerken en jarenlang bewaren van gegevens over de bewegingen van voertuigen op diverse plaatsen in Nederland."

Fijn dat ook de gewone burger nog beschermd wordt door privacy-instrumenten.

Foto: ANPR-camera op de Ring Amsterdam, Marco Okhuijzen

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e52ddb02a118', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });