Levenslang voor straatracers die pensionado doodreden

De tijd dat de grootste verkeershufters met lachwekkende fopstraffen wegkwamen is voorbij. Althans, in Duitsland. Daar kregen twee straatracers die vorig jaar een onschuldige man doodreden levenslang. Letten we op, Nederlandse rechters?

We schrijven 1 februari 2016, even na middernacht in de vroege dinsdagmorgen. De Duitsers Hamdi K. (27) en Marvin N. (24) hoeven de dag erna kennelijk niet heel vroeg op hun werk te verschijnen en vermaken zich in hartje Berlijn met hun snelle wagens. Marvin rijdt een Mercedes CLA45 AMG, Hamdi een Audi A6. De mannen komen op het lumineuze idee om een straatrace te houden over de Kurfürstendamm, één van Berlijns belangrijkste verkeersaders waar uiteraard ook 's nachts nog verkeer rijdt en aldus geschiedt. 

Met hun witte bolides knallen ze door niet minder dan 11 rode verkeerslichten en bereiken snelheden tot 170 km/u. Totdat een 69-jarige gepensioneerde arts in een Jeep een eind aan de pret maakt. Deze Michael Warshitsky draait nietsvermoedend met een groen verkeerslicht de kruising op, en wordt ge-T-boned door Hamdi's Audi. Zijn paarse Wrangler schuift met een zijwaartse snelheid van 60 km/u weg en komt 72 meter verderop tot stilstand, Warshitsky overlijdt in de verwrongen staalmassa en kan het niet meer navertellen. De twee daders uiteraard wel: de Audi staat total loss op de Kurfürstendamm (foto), de Mercedes belandt op een paar betonblokken in de middenberm en komt er iets beter van af. Omstanders worden gelukkig niet geraakt door de overal rondvliegende brokstukken. De 22-jarige passagiere van Marvin N. verklaart nadien: 'hij bleef maar gas geven'.

Ruim een jaar later heeft de Duitse rechter uitspraak gedaan in de zaak, en zijn oordeel is even keihard als uniek. Voor het eerst in de geschiedenis van de Duitse rechtspraak worden de daders wegens moord veroordeeld. Niet dood door schuld, maar moord. Beide twintigers krijgen levenslang, met de kanttekening dat levenslang in Duitsland in de praktijk gemiddeld uitdraait op zo'n 20 jaar brommen. Overigens gaan de daders in beroep tegen hun straf.

Naar het oordeel van de rechters hebben de daders met hun roekeloze gedrag zeer bewust het risico aanvaard dat iemand kon komen te overlijden en kan hen daarom moord worden aangerekend. Wie in hartje centrum tussen het overige verkeer een dergelijk geintje flikt kan volledig verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fatale gevolgen. We hopen dat deze uitspraak op zijn minst in omringende landen een discussie aanwakkert over de fopstraffen (en -eisen) waar verkeershufters in andere rechtssystemen momenteel mee wegkomen, terwijl de nabestaanden van hun slachtoffers zich maar moeten redden met hun verlies. Hieronder een korte reportage die SpiegelTV na het voorval maakte, inclusief citaat van de vader van Hamdi: 'zoiets kan iedereen overkomen'.

Met dank aan reaguurder Wekkerje voor de tip.