Werkende parkeerzuilen tijdens een stroomstoring, hoe zit dat?

Het is inmiddels een vertrouwd beeld tijdens een stroomstoring in de grote stad: alles is pikkedonker, behalve één baken van licht, de parkeerautomaat. We vroegen ons af waarom.

Hoewel de stroomvoorziening in Nederland doorgaans betrouwbaarder is dan die van Bangalore gaat het ook hier soms mis. Hetzij door een gauwdief op koperjacht in een transformatorhuisje, hetzij door een kortsluiting elders. Dit is niet uit te sluiten, maar het valt wel op dat de parkeerautomaten als enige apparaten in het straatbeeld niet getroffen worden door de blackout. Dit gebeurde in Amsterdam, en ook in Utrecht was het gisternacht niet anders. Zelfs de eeuwenoude trots van Utrecht, de Dom, kreeg te maken met een vastgelopen uurwerk, maar de moderne parkeerzuilen krijg je niet zo makkelijk klein.

Wat maakt de parkeerautomaten zo bijzonder dat ze kunnen weerstaan wat andere apparatuur velt? Het verlossende antwoord komt van de woordvoerder van de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk ():  'de parkeerautomaten zijn voorzien van een accu die bij een storing minimaal 12 uur stroom blijft geven'. Dat verklaart een hoop, en daarmee is oud en nieuw eigenlijk het enige evenement dat een parkeerautomaat klein kan krijgen.