Koenigseggs nieuwste is voor Iraans-Amerikaanse verzamelaar

Zoals inmiddels traditie is, zal Koenigsegg ook dit jaar aanwezig zijn op de Autosalon van Genève. De Zweden nemen drie auto's mee: de eerste twee productieversies van de Regera én deze zwart-met-gouden Agera RS 'Gryphon'.

Koenigseggs maken is maatwerk, vandaar dat het eventjes duurt voordat alle 25 exemplaren van de Agera RS de deur uit zijn. Zeker is dat elk exemplaar een uniek project voorstelt, waardoor je bij elk klantexemplaar iets leuks te tonen hebt op de stand van een grote autoshow. De meest recente RS moet de Saab-liefhebbers in Angelholm zijn bevallen, het thema is namelijk de griffioen - de mythische half leeuw half adelaar die eveneens in het logo van Zweedse merken Saab en Scania terugkomt.

Gelukkige ontvanger is Manny Khosbin, eigenaar van Club Persh een succesvol zakenman die iedere petrolhead met instagram wel kent. Zijn nieuwe Agera RS krijgt de 1 MW-motor uit de One:1, met andere woorden: een 5 liter V8 twin-turbo die 1.360 pk levert. Met een gewicht van 1.395 kg betekent dit bijna een 1:1 pk-gewichtsverhouding. Aangezien Manny clichés niet vreest heeft hij zijn auto in zwart met veel bladgoud laten uitvoeren, een beetje zoals de door Mansory getunede Bugatti Veyron in zijn collectie. De achtervleugel van de Gryphon werd iets vergroot voor extra neerwaartse druk.

Om een idee te krijgen van wat de man allemaal bij elkaar kocht de laatste jaren kijkt u onderstaande video. Deze is alweer twee jaar oud, inmiddels heeft Manny zijn collectie uitgebreid met een Aventador SV, een Porsche 918 en 911 R, en binnenkort dus een nieuw Koenigsegg-miljoenenspeeltje. Voor een kortere en meer recente versie kijkt u hier. We zijn benieuwd of hij ook daadwerkelijk met de supercars rijdt, of dat ze alleen glimmend gepoetst in Manny's cleanroom garage staan.