Alpina heft het bestaansrecht van de BMW M3 en M4 op

Een op zichzelf al heel mooi product verder verfijnen, dat is 'the name of the game' bij Alpina. De Duitse veredelaar met eigen merkstatus toont in Genève haar versies van de 3- en 4 Serie, met meer pk's en comfort dan een M3/M4.

Op een half uurtje ten westen van München ligt Buchloe, thuisbasis van Alpina, het bedrijf dat al decennialang felbegeerde BMW-producten maakt en als side hustle ook nog wijn verkoopt. Diverse baasjes dus. Je kon als klant reeds de B3 en B4 Biturbo bestellen, dan kreeg je een BMW met 410 pk en 600 Nm. Maar nu is er een upgrade naar  'S', waarmee je 440 pk en 660 Nm in je Bimmer krijgt. Meer dan een M3/M4 dus, en bovendien kunnen gripliefhebbers ook voor xDrive opteren.

Als basis neemt Alpina altijd de sterkste non-M-motor. Dit was altijd de x35i en zal nu waarschijnlijk de M40i zijn. Dit omdat deze blokken doorgaans iets kalmer zijn afgesteld dan de meer agressieve M-motoren, wat beter past binnen de filosofie van Alpina. Comfort en luxe zijn hier de belangrijke begrippen. De zes-in-lijn wordt in-house getuned en daarnaast krijgt het interieur een extra hoogwaardige make-over. Doel is om het totaalplaatje te bieden: veel performance zonder hierbij concessies te doen aan comfort.

De snelste achterwielaangedreven versie (B4) doet 0-100 km/u in 4,2 seconden. Ga je voor een versie met xDrive (iets dat niet verkrijgbaar is op een 'M') dan is 0-100 in 3,9 seconden mogelijk. De topsnelheid bedraagt 306 km/u en dus niet de stomme afgeregelde 250 die elke BMW standaard af-fabriek heeft.