Amerikanen zijn bang voor zombie-auto's

Er moet een belasting komen op zelfrijdende auto's. Met die maatregel wil de Amerikaanse staat Massachusetts voorkomen dat er straks hordes zombie-auto's rondrijden in grote steden en op snelwegen.

Wat gaan autonome auto's straks doen als er geen passagier in zit? Een vraag waar nog geen eenduidig antwoord op is. De politici in Massachusetts denken wel vooruit en maken zich -terecht- zorgen. Stel dat iedereen straks met een zelfrij-auto wordt afgeleverd op kantoor aan de ene kant van de stad, dan staan alle autonome voertuigen daar. Op zich geen probleem, dat gebeurt nu ook met auto's staan gewoon op de parkeerplaats stil te staan.

Autonome auto's hoeven echter helemaal niet stil te staan. Misschien wil je wel een centje bijverdienen en laat je hem tijdens jouw kantooruren figureren als taxi (toegegeven, dat duurt nog 30 jaar, maar toch). Dan gaan al die zelfrijdende auto's een beetje door het verkeer circuleren op zoek naar de meest gunstige oppikspot. Of je laat de autonome auto gewoon in de file staan om geen parkeerkosten te betalen. Volstrekt zinloos natuurlijk om een auto zonder passagier te laten rijden. Daarom stellen twee Democratische senatoren een belasting op leeg rondrijden voor.

In de Verenigde Staten zorgt alleen het woord belasting al voor een enorm afschrikkende werking. De prijs per mijl is in ieder geval een stuk minder afschrikkend dan de belasting op zich klinkt: $0,025. Rekenen we dat om naar euro's per kilometer, dan is het ongeveer 1,5 cent per km. In Amsterdam zou je dan per uur 466 kilometer kunnen rijden om aan het gemiddelde parkeertarief te komen. Dat is uiteraard zonder het verbruik van de auto mee te rekenen.

Het wetsvoorstel is wellicht wat erg conservatief geprijsd, maar het idee is goed. Niemand zit te wachten op complete files van auto's die niks aan het doen zijn. Overigens willen de autofabrikanten juist dat de overheid zich eens wat minder met de zelfrijdende auto's gaat bezighouden, zodat ze gewoon kunnen testen.