HOERA. 45 kaarsjes voor Jos Verstappen

Op zijn verjaardag zetten we de vader van Max Verstappen eens extra in het zonnetje. Jos is vandaag 45 geworden en dat vieren met een terugblik op zijn carrière, waarin we zien dat Max het regenrijden niet van een vreemde heeft.

De hoogtepunten van Jos Verstappen zijn al lang en breed overschaduwd door het enorme succes van Max. Desondanks was ook Jos een waanzinnige coureur, helaas meestal met een auto die net niet goed genoeg voor hem was. Soms was het de techniek die hem in de steek liet, maar regelmatig was het de agressieve rijstijl waar de auto niet tegen opgewassen was. De aerodynamica en andere natuurkundige elementen werkten dan niet mee, waardoor races in de grindbak eindigden. Maar als alles goed ging, dan ging het ook echt goed, zoals onderstaande fragmenten laten zien.

In de Foortwork/Arrows rijdt Jos een geweldige race, maar helaas houdt zijn motor er in de 19e ronde mee op.

Inmiddels rijdt Jos in de auto van achterhoedeteam Tyrrell, maar in Canada gaat veel goed. In de eerste ronde pakt Verstappen al vier plaatsen waardoor hij op een tiende plek ligt. Nog een paar waanzinnige inhaalacties verder ligt hij vijfde. Maar, je raadt het al: de motor kapte ermee, voor het einde van de race.

In het jaar 2000 toont Verstappen zich een ware regenmeester in de Arrows. Kijk maar naar de inhaalactie op Alex Wurz: twee wielen in het gras, terwijl het zeiknat is. Cojones!

In de moessonregens van Maleisië heb je een regengod nodig, en wat Verstappen in daar deed brengt hem in het rijtje groten. Hetzelfde rijtje waar junior sinds Brazilië dit jaar ook in staat overigens. In de eerste ronde rijdt Jos van de 18e naar de 6e plek en hij weet het in de regen te brengen tot de tweede plek achter Michael Schumacher. Helaas houden de buien op en droogt het circuit waardoor de minder natrijders Jos kunnen inhalen, waardoor hij als 7e eindigt.

Omdat we vandaag een Jos Verstappenfeestje vieren, moet er ook een overwinning bij. In de Formule 1 zijn er helaas alleen maar verhalen over falende motoren, dus moeten we schakelen naar een andere discipline, de A1GP. In de inmiddels verdwenen landencompetitie voor autoraces won Verstappen de A1GP van Zuid Afrika. 

Op de foto helemaal bovenaan ook een mooie overwinning van Jos: de Marlboro Masters op Zandvoort in 1993. Het jaar van zijn internationale doorbraak. De Limburger won in dat jaar ook het Duits Formule 3 kampioenschap, waardoor hij op de radars van de F1-teams verscheen.

Gefeliciteerd! En nog vele jaren.