Dit is de nieuwe Audi RS5, helaas zonder V8

Audi grijpt de Autosalon van Genève aan om het nodige quattrogeweld op ons af te vuren. De Audi RS5 is in het nieuw gestoken en neemt afscheid van de ronkende atmosferische V8. Dit betekent koppel. Heel veel koppel.

De basis van de nieuwe RS5 is allesbehalve een verrassing: het was duidelijk dat de 2,9 liter biturbo V6 die we in de nieuwe Porsche Panamera (4S) zagen zijn overstap zou maken naar Audi, alleen de definitieve specs warne nog onbekend. Welnu: de nieuwe RS5 heeft nog steeds 450 pk (om de RS-modellen met V8 niet te veel in de wielen te rijden) maar het draaimoment steeg van 430 Nm uit de oude 4.2 V8 naar 600 Nm in deze 2.9 V6 (tussen 1.900 en 5.000 toeren). Dat is meer dan 200 Nm per liter en genoeg om de rode Audi in 3,9 seconden naar de 100 te doen sprinten. De topsnelheid is natuurlijk begrensd op 250 km/u, met optie op 280.

De nieuwe generatie Audi A5 is dik 70 mm langer dan zijn voorganger, en dus is de RS5 dat ook. Desalniettemin wisten de Duitsers wel wat gewicht van de auto te schaven, niet in de laatste plaats door de zware V8 in de afvalcontainer te gooien. In totaal viel de RS5 60 kg af, waardoor hij nu 1.655 kg op de weegschaal legt. Vreemd genoeg krijgt de nieuwe RS standaard een 8-traps automaat en geen DSG. Het vermogen gaat in een 40:60 split naar de voor- en achterwielen.

Het front van de RS5 heeft de voor performance-modellen kenmerkende grotere luchtroosters aan weerszijden, die worden verbonden door een carbon sierstuk dat onder de grille doorloopt. Ook op de flanken vinden we donkergekleurde inzetstukken, boven de dorpels. Vertrouwde elementen zoals de dubbele ovale uitlaatpijpen bleven.Of de kenmerkende zilverkleurige spiegelkappen eveneens behouden bleven weten we niet: het demomodel heeft carbon omhulsels.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f9bc9d997c85', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });