Italdesign en Airbus maken een auto/drone-hybride

Wanneer de luchtvaart- en auto-industrie de handen ineen slaan krijg je leuke ideeën: dit kleine wagentje rijdt autonoom en zodra de weg verstopt raakt komt een megadrone de inzittenden letterlijk oppikken om de reis in de lucht voort te zetten.

Het innovatieve product krijgt de naam Pop.Up, en is het resultaat van een samenwerking tussen de Europese vliegtuig- en helikopterbouwer Airbus en Italdesign, het door Guigiaro opgerichte designhuis dat naast de €1,5 miljoen kostende ZeroUno nog een mooie primeur heeft staan in Genève. Een elektrische en autonome primeur, om het V10-geweld te compenseren. 

De 'auto' zelf is een kleine vierkante koolstofvezel monocoque ter grootte van een Smart (2,6 meter lang, 1,40 m hoog en 1,50 m breed) met plaats voor twee personen, dat op een chassis staat waarin de meeste batterijen en aandrijflijn zijn verwerkt (achter de passagiers in de monocoque is nog een klein back-up accupakket aanwezig). Via deze aandrijving kan het autootje zo'n 100 kilometer autonoom elektrisch rijden. Wanneer het tijd wordt het luchtruim te kiezen zijn de twee modules van elkaar los te klikken, waardoor al het gewicht op de grond blijft staan (bovenop een grote inductie-laadplaat) zodra de drone zich aan het dak bevestigt. Eigenlijk is het een heel erg geavanceerde vorm van Lego met extra praktisch nut.

Natuurlijk is  het idee nog heel erg toekomstmuziek: ondergetekende liep gisteren langs de stand en vooral de enorme drone met zijn mega-rotoren is gewoon een plastic model zonder componenten, maar het gaat om het idee dat uitgebeeld wordt. Wie heel erg veel haast heeft zich per drone te laten vervoeren kan dat binnenkort in Dubai doen, maar op de één of andere manier krijgen wij toch iets meer een gevoel van vertrouwen zodra één van de twee grootste vliegtuigfabrikanten ter wereld zich met een dergelijk project inlaat. Het doel van het project is helder: de volgelopen megastad van de toekomst ontlasten qua mobiliteit. Nou ja, de rijken dan, de arme drommels mogen gewoon vaststaan met de bus.

In onderstaande video (met de skyline van Singapore op de achtergrond) vol succesvolle knappe jonge mensen wordt het idee visueel uitgebeeld. Het zou kunnen dat er hier en daar wat digitale trucage is gebruikt, daar laten we onze experts nog even naar kijken.