Europese Consumentenwaakhonden gaan Volkswagen verscheuren

Donkere NOx-wolken pakken zich samen boven de Volkswagen Group. Waar het de VS lukt om geldcompensaties voor gedupeerde klanten los te peuteren, staat de EU vooralsnog machteloos. Europese consumentenautoriteiten moeten daar verandering in brengen.

Anderhalf jaar na het uitbreken van het dieselschandaal, en nadat nagenoeg alle vergoedingen in de VS uitonderhandeld zijn, roeren Europese consumentenwaakhonden zich. De organisaties willen niet langer met lede ogen aankijken hoe de verdeelde EU stuntelt en de eigen industrie de hand boven het hoofd houdt, en besluiten mogelijkheden te verkennen om gezamenlijk Volkswagen aan te pakken. Dit is de uitkomst van een overleg in Brussel gisteren, waarbij vertegenwoordigers uit heel Europa samenkwamen.

Het overleg was een verkenning waarin het succes van een mogelijke procedure tegen Volkswagen werd gepeild. Indien de eigen kansen goed worden ingeschat zal de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) het voortouw nemen, zo meldt (betaalmuur) het Financieel Dagblad. Het feit dat Nederland geen eigen auto-industrie heeft zal hier ongetwijfeld mee te maken hebben.

Binnen de Europese Commissie is de wil aanwezig om sjoemelende autofabrikanten op de vingers te tikken, maar de toezichthouders van de lidstaten laten dit - onder druk van nationale belangen - niet gebeuren. De Commissie heeft door dat ze het in haar eentje niet kan opknappen en hoopt nu meer druk uit te kunnen oefenen door een sterkere grote broer naar het gevecht mee te brengen. Eind april moet duidelijk worden of er juridische procedures tegen de auto-industrie worden gestart. Tot die tijd mag Volkswagen reageren, maar dat hoeft het natuurlijk niet. 

Vooralsnog heeft het hele dieselschandaal Volkswagen in Europa - afgezien van wat auto's die een kleine software-update kregen bij de dealer - nog geen cent gekost. Een schril contrast met de tientallen miljarden die in de VS betaald werden. Wel heeft de Commissie een viertal lidstaten aangespoord om op basis van nationale wetgeving boetes aan autofabrikanten uit te delen, maar u raadt het al: deze haalden hun schouders op onder het motto 'wat ga je doen dan, Europese Commissie?'.

Nederland telt 160.000 sjoemeldiesels. Hoewel het feit dat hun auto meer uitstoot dan beloofd de meeste rijders worst zal wezen is het vooruitzicht van gratis geld iets waar geen enkele Hollander 'nee' tegen zegt. Wat dat betreft zullen zij mogelijke juridische actie verwelkomen: het kost ze geen cent en misschien zit er een schadevergoeding in. Je verliest in geen enkel geval.

 De actie komt hoe dan ook rijkelijk laat, maar de consumentenorganisaties zullen dit beargumenteren door te stellen dat het een plan B is, aangezien plan A (actie door de Commissie) mislukte. Daarnaast: er zit geen uiterste datum op de tijd tussen het uitbreken van een schandaal en het ondernemen van juridische actie. Zo lang de betreffende auto's nog rondrijden is het thema actueel.