In detail: de schreeuwend dure Bentley Bentayga Mulliner

Bentley grijpt de Autosalon van Genève aan om een Bantayga met de waarde van een landhuis tentoon te stellen, compleet met picknickmanden en dure houtinleg. Wilt u een gok wagen hoe veel voor het Breitling-klokje in het dashboard betaald moet worden?

Autofabrikanten hebben niet al te lang geleden ontdekt dat het helemaal geen verkeerd idee is om een waslijst aan dure opties aan een auto toe te voegen. Opties die de waarde van de auto meer dan overstijgen. Sommige BMW's en Mercedessen krijg je met een beetje druk aanvinken al een keer over de kop en dan is er ook nog de buitencategorie, waartoe merken als Rolls-Royce en Bentley behoren. Eerstgenoemde doet dit al een jaar of tien, laatstgenoemde zet nu ook serieuze stappen met haar eigen luxedivisie Mulliner. Case in point: de Bentley Bentayga Mulliner, die in paars-zilveren dual tone op de stand prijkt, te midden van de EXP12 Speed 6e, de Continental Supersports en de Mulsanne by Mulliner.

Naast de gepolijste 22" wielen, de koolstofvezel ventilatieroosters (ja, echt), het comfortabel en duur ogende leer en de precieze handgemaakte contrasterende stiksels zijn er drie dingen die bij deze Bentley in het oog springen. Ten eerste het met koper omhulde en met 8 glimmers ingelegde Breitling-klokje. Ziet er duur uit en dat is het dan ook: desgevraagd deelde Bentley ons een prijs van €150.000 mee. Nou kunt u zeggen: 'daar koop je ook een complete E63 voor' en dan heeft u gelijk, maar mist u tegelijkertijd het punt. Voor de kopers van dit soort auto's zijn dergelijke vergelijkingen niet relevant. Ga er maar van uit dat de Bentayga niet de enige auto in de garage is. 

 Enfin, door naar opvallende feature numero deux: het dashboard voor de passagier heeft een houtinleg van het Monte Rosa-bergmassief voor zich, in verschillende kleuren en compleet met exacte geografische coördinaten. Het ziet er enorm complex uit om te maken en dat is het waarschijnlijk ook. Als één van onze lezers bedreven is de kunst van de marqueterie dan horen we graag zijn/haar mening. 

Tot slot viel ons oog op drie op maat gemaakte kubussen die op rails zijn vastgeklikt in de kofferruimte van de Bentayga, met een stevige aluminium handgreep en net als de rest van de auto met zacht fluffy handgestikt leer bekleed (Bentley is de schrik van de PvdD). Deze bleken een picknickset te bevatten: eentje met champagne en flutes (als aanvulling op dezelfde combinatie tussen de achterste inzittenden), eentje met zilveren bestek, wit servies en een flessenstolp met Bentley-logo, en eentje met een mooi zacht wollen kleed om zo de designkleding niet met vieze grasvlekken danwel zandkorrels te besmeuren.

De prijs van het totaalpakket? Wij kunnen alleen maar gissen. Maar als je er van uitgaat dat een kale Bentayga je al zo'n 3 euroton kost mogen we aannemen dat de prijs van dit exemplaar dichter bij een miljoen dan bij een ton ligt. Deze one-off is het begin, klanten die dit willen kunnen hun interesse kenbaar maken aan Bentley, dat een kleine oplage van de zeer arbeidsintensieve Mulliner-Bentayga's zal maken. Noem het een moderne vorm van coachbuilding, waarbij de carrosserie echter onaangetast blijft.