Britse CO2-uitstoot in meer dan 120 jaar niet zo laag

Zo, eventjes wat feiten tegen de alternatieve donderpreken. De laatste keer dat Groot-Brittannië minder CO2 uitkotste was in 1894.

Vroeger, toen de lucht nog schoon was en seks nog werd afgestraft door Jack the Ripper, werd er veel minder CO2 uitgestoten. Groot-Brittannië is in ieder geval terug op dat niveau. De laatste keer dat er zo weinig koolstofdioxide werd uitgestoten, was Internationale Vrouwendag iets wat binnen de muren van het spinhuis bleef en de heren zich nog verplaatsten met paard en wagen.

Vorig jaar stootte het restant van The Empire 381 miljoen ton CO2 uit. Emissies van dit gas daalden ten opzichte van 2015 met een whopping 5,8 procent. Dit heeft waarschijnlijk veel te maken met het gebruik van kolen, in het bijzonder in energiecentrales. Dat daalde in 2016 jaar-op-jaar met 52 procent. Ter compensatie werd er meer olie en gas verbrand, maar dat zijn schonere brandstoffen. Door de enorme daling van het kolenverbruik, werd er voor het eerst meer windenergie opgewekt dan kolenenergie. De teruggedrongen kolenconsumptie houdt waarschijnlijk verband met de carbon tax die in 2015 werd verdubbeld.

Sinds 1990 daalde de koolstofuitstoot met tachtig procent. Dingen gaan goed mensen, we nodigen de milieulobby uit om dit een alternative fact te noemen en de feiten te framen als rechts complot. 

Beeld: Deugende Merda d'artista.