Dit blijkt uit het jaarbericht van Leaseplan, de grootste aanbieder op de Nederlandse leasemarkt. In 2015 werden 87.000 diesels op de leasemarkt toegelaten, in 2016 waren dit er 46.000. De cijfers worden vertekend door de neergang van de automarkt vorig jaar: relatief gezien zakte het aandeel diesels van 52% naar 39%.
Enigszins logisch: veel leasecontracten worden afgesloten in het C-segment, waarin auto's niet heel duur zijn. Een dieselauto is in de basis duurder dan een benzinevariant dus wanneer het speelveld der bijtelling is rechtgetrokken zoals dat sinds dit jaar het geval is krijg je met een benzinemodel meer auto voor je geld. Die 100 tot 200 duizend kilometer tijdens de leaseperiode kan een benzineblok ook moeiteloos aan en daarnaast hebben de meeste leasers een tankpas, dus naar eventuele verbruiksvoordelen wordt ook niet gekeken. Bovendien: benzinemotoren worden ook steeds zuiniger, zo lang je ze maar laag in de toeren houdt.
Ook de opkomst van private lease draagt bij aan de daling van diesels. Mensen die een private leasecontract afsluiten doen dit bijna altijd met een benzineauto, aangezien er weinig kilometers gemaakt worden, veel modellen in deze tak niet eens als diesel verkrijgbaar zijn, en de prijs meer dan elders bepalend is.
Het uit de gratie raken van de dieselmotor lijkt structureel. Door meer NOx-uitstoot, dieselschandalen, dieselonvriendelijke lokale overheden en haatcampagnes van milieuorganisaties heeft de zelfontbrander in Europa steeds meer bad standing gekregen. Daarnaast krijgt de conventionele verbrandingsmotor vaker concurrentie van alternatieve aandrijvingen zoals de elektromotor. Deze zal de komende 10 jaar aandeel gaan wegsnoepen, ook bij diesel. Zakenbank UBS voorspelde in een rapport vorig jaar zelfs dat de diesel in 2025 nog maar 10% aandeel heeft in Europa. Dit lijkt wat extreem, maar als diesel uit met name de kleinere modellen verdwijnt ga je wel veel volume missen.