Volkswagen gaat Indiase automarkt bestormen

Als groot automerk moet je overal aanwezig zijn, zéker in de markten die in de toekomst heel groot kunnen worden. Volkswagen snapte dit al vroeg in China en positioneert zich nu in India, dat hard op weg is groter te worden dan China.

In tegenstelling tot de Chinese automarkt (23,9 miljoen auto's vorig jaar) is die van India nog nauwelijks van de grond gekomen. In het land worden op jaarbasis even veel auto's verkocht als in Duitsland, maar met 1,25 miljard zielen heeft India ongeveer een factor 15 meer inwoners. Dat zijn heel wat potentiële klanten in een markt die nu nog in de kinderschoenen staat. De verwachting is dat India rond 2050 het grootste inwonertal ter wereld heeft, dus het is raadzaam alvast wortel te schieten in het Aziatische land, ook al kan bijna niemand zich er nu nog een auto permitteren en krijgen we als we aan India denken vooral beelden van overvol bepakte treinen op het netvlies.

Van de bijna 3 miljoen auto's die nu per jaar in India worden verkocht (bron) pakt Maruti bijna de helft (47%). Deze Indiase fabrikant is partner van Suzuki, de Japanners hebben dus een goede uitgangspositie. Hyundai (18%) en Mahindra (7%) - moederbedrijf van het ontzettend oninspirerende SsangYong - ronden de top 3 af, de overige kruimels zijn voor de andere fabrikanten.

Bovenstaande verdeling is zeer tegen de zin van Tata: moederbedrijf van Jaguar Land Rover, eigenaar van onze Hoogovens in IJmuiden, en maker van de onmisprezen Nano (hier een exemplaar dat met meer goud is behangen dan B.A. Baracus en Winston Bogarde gecombineerd). Het Indiase conglomeraat heeft nog geen 5% van de markt in handen, wil groeien, en slaat daarom de handen ineen met Volkswagen. Onder leiding van VW's bestverkopende merk in India-  Skoda (0,46% marktaandeel) - slaan beide bedrijven de handen ineen. 

Ze tekenden een memorandum van overeenstemming 'which forms the basis for exploring long-term strategic cooperation in clearly-defined fields'. Het doel is samen auto-onderdelen te ontwikkelen en mogelijk zelfs met gezamenlijke autoconcepten te komen. Het memorandum past naadloos in de weer aanzwellende geruchten dat Volkswagen werk gaat maken van een eigen budgetmerk voor opkomende markten, a la Datsun: het oude merk dat Nissan dit decennium afstofte voor de budgetmarkten. Ook al zijn de marges hier dun, het volume is er wel, en daarnaast is het onmisbaar om al bekend te zijn bij de bevolking als deze de stap omhoog naar de gevestigde merken kan maken.

Met de huidige inrichting van 'de grootste democratie ter wereld' is er geenszins garantie voor succes en een sterke middenklasse, maar je kunt als fabrikant beter nu de boot niet missen en een goede basis bouwen. De kosten als het niks wordt zijn te overzien.

Update 10-08-17. En het werd niks. Na een halfjaar trekken beide partijen de stekker uit hun project dat nooit op gang kwam. Voor Tata is het het tweede afgeketste project in korte tijd, eerder al werd de Racemo doodverklaard.