Treinkaartjes duurder, want de conducteur moet een smartwatch

De prijzen van treinkaartjes zijn de laatste jaren fors gestegen. Is dit een poging meer mensen uit de overvolle trein in de auto te krijgen? Wellicht, maar ook het openbaar vervoer kost geld. Daarnaast kregen diverse conducteurs een smartwatch.

 Voordat u boze mails gaat sturen naar Roger van Boxtel: dit slimme horloge kwam niet als gratificatie bij het kerstpakket, maar is volledig functioneel van aard. De NS experimenteert volop met hulpjes om de treinen op tijd te laten vertrekken. Zo is er al sprake van het verdelen van mensen op drukke lijnen door ze op verschillende stations op verschillende plekken in de trein in te laten stappen. Ook wil de NS poepdure aftelklokken op de stations om zo sneller weg te zijn. Een kleinere en goedkopere variant hiervan werd de afgelopen maanden onderzocht in de vorm van een smartwatch om de pols van de conducteurs.

Het slimhorloge geeft niet alleen de exacte tijd aan, het bevat ook een terugteller en geeft de conducteur trilsignalen als het (bijna) tijd is te vertrekken. Want het kan maar zo dat je als conducteur op het traject Groningen-Den Haag bij Zwolle koffie gaat drinken en glad vergeet dat je eigenlijk 4 minuten na binnenkomst weer verder had moeten rijden. Hoewel de proef goed is ontvangen wordt er nog geëvalueerd of het polsklokje 'technisch en financieel haalbaar is'.

 Het AD becijferde dat u, sinds met hulp van het immer transparante Translink de OV-chipkaart in 2008 werd ingevoerd, 35% meer voor een treinkaartje betaalt. Dat is ruim meer dan de inflatie in deze periode bedroeg maar dat heeft verder he-le-maal niets met die chipkaart te maken, aldus de NS. Bovendien moeten we niet te cynisch doen: voor het geld dat we lappen voor een enkeltje Amsterdam-Amersfoort tweede klas kunnen we weliswaar ook een Easyjet-vlucht van een uur ondernemen, maar we hebben we bij de NS wel een stopcontact om onze smartphone op te laden en supersnelle wifi in de coup... oh, wacht. 

Ons advies: geef de conducteurs hun gadget, en doe er meteen een taser bij, voor als een onrendabele met een agressieprobleem weer eens besluit een NS-personeelslid neer te hoeken. Misschien heeft het personeel geluk en krijgen we na morgen het kabinet Klaver I, in dat geval zitten ze gebakken. Of met de gebakken peren, omdat elke automobilist de trein pakt, zo kan je het ook bekijken.