Jesse Klaver nieuwe CEO van Volkswagen

Matthias Müller van Volkswagen heeft beloofd dat het bedrijf onder zijn leiding het milieu serieus gaat nemen. Wat is het toch met Duitsers dat ze eerst een gruwelijke fout moeten begaan voordat ze doorhebben dat iets niet helemaal klopt?

"Volkswagen wordt een rolmodel voor milieubescherming, veiligheid en integriteit". Laat de woorden van CEO Matthias Müller even nagalmen in de oren. Als wij zoveel gas hadden verspreid als VW waren we inmiddels naar Paraguay gevlucht, maar Müller durft het woord milieubescherming gewoon in de mond te nemen. Het is als Erdogan die naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapt nadat hij net 25.000 ambtenaren heeft ontslagen of in de gevangenis heeft gegooid.

Is dat idee om een rolmodel te worden zo maar uit de (vervuilde) lucht komen vallen? Nee, de cijfers die vandaag gepresenteerd worden door de Volkswagen Groep zijn ernstig aangetast door de milieuvervuiling. Het bedrijf kon in de Verenigde Staten miljarden overmaken aan boetes en aan het vervangen van auto's die teveel troep uitstoten. Het is daarbij wel opvallend dat het concern ondanks alle lijken die uit de kast kwamen vallen nog wel 7,1 miljard euro winst heeft gemaakt.  De consument zit zo te zien helemaal niet te wachten op auto's die goed en schoon zijn, maar wil gewoon het goedkoopste hebben. 

Het goede nieuws van de nieuwe gedragsrichtlijnen is dat VW voortaan ook tegen racisme is. Waar Matthias Müller de afgelopen jaren blijkbaar nog steeds andersgekleurden van gebouwen liet vallen, zal het bedrijf in de toekomst genuine en straightforward zijn.

Voor het eind van 2018 gaat het bedrijf met minimaal tien volledig elektrische voertuigen komen. Ook zullen er veel meer hybride-auto's komen. Daarmee wil het bedrijf de absolute wereldleider worden op het gebied van groene bewegingsvrijheid. Vanaf het begin van de jaren 2020 zullen er zelfs Volkswagens komen die geen stuur en pedalen meer hebben.

Nadat het bedrijf eerst jarenlang veel te veel geld heeft verdiend met frauduleuze motoren, is het tijd voor verandering.  Müller introduceert Ahmed Aboutalebs concept van de WIJ-samenleving bij Volkswagen en wil het bedrijf schoner laten worden dan het witte overhemd van Jesse Klaver. Het is jammer dat de Duitsers dat niet vanzelf hebben bedacht, dan was het goed overgekomen. Het lijkt er nu meer op dat het bedrijf er alles aan doet om weer een beetje op de goede pagina van het boekje terecht te komen.