Audi: drie nieuwe elektrische modellen in 2020

Slechts een paar jaar geleden leek Audi op weg de grootste premiumfabrikant te worden, momenteel raken de Duitsers steeds verder achterop bij Mercedes en BMW. Tijd voor een modellenoffensief met nieuw nieuws.

Bij de presentatie van de bonuskillende jaarcijfers ontvouwde Audi in grote lijnen zijn strategie voor de komende jaren. Ten eerste gaat het bedrijf eindelijk serieus werk maken van elektrificatie, waar we tot nu toe vooral concepts van Audi zagen als het op elektriciteit aankomt. Een Nederlandse klant die nu een Audi met stekker wil kan kiezen uit een A3 of een Q7 e-tron en that's it. Voor de Ingolstadters is de tijd nu rijp meer met accu's te doen, als 2020 is gekomen biedt Audi drie elektrische modellen aan om (tolvrij?) mee over de Autobahn te zoemen. Eén ervan is de SUV die vanaf 2018 in Brussel gebouwd wordt.

Daarnaast moet het aanbod in het sterk groeiende SUV-segment uitgebreid worden: naast de bestaande Q2,Q3,Q5,en Q7 verwelkomen we een Q8 (Sport) in 2018 en een Q4 in 2019, losjes gebaseerd op het TT Offroad Concept uit 2014. Hiermee is de belofte van twee nieuwe SUV's tegen 2019 ingelost, wat de volgende vraag opwerpt: gaat de in Brussel te bouwen elektrische SUV dan niet als Q6 maar als Q8 door het leven? 

Naast nieuwe modellen wordt de bestaande range natuurlijk ook vernieuwd en aangevuld. Deze zomer nog verwachten we een nieuwe Audi A8, volgend jaar staat een nieuwe A7 op het programma. Ook de huidige A6 (C7) stamt alweer uit 2011, dus we verwachten de eerste tekenen van de vijfde generatie A6 (C8) eind volgend jaar. Daarnaast zit er nog een R8 met dezelfde 2.9 V6 die de nieuwe RS5 aandrijft in het vat. Of de plannen genoeg zijn van de laatste plaats in de premium-verkoopstatistieken af te komen, of op zijn minst de achterstand niet verder op te laten lopen? We'll see.

Foto: de volledig elektrische R8 e-tron die er nooit kwam.