Elon Musks levensstijl wordt gefinancierd door grote banken

Tesla's oprichter en CEO, Elon Musk, verdient voor zijn werkzaamheden $37.584 per jaar, de rest van zijn beloning ontvangt hij in aandelen. Aangezien je hiermee geen kreeft bij de traiteur kunt kopen staat hij voor honderden miljoenen in het rood.

Tesla is een jonge firma met een agressieve uitbreidingsstrategie. Dit betekent dat het Amerikaanse bedrijf, in tegenstelling tot de meer gevestigde partijen, niet heel ruim in de cashreserves zit. Al het geld dat binnenkomt wordt meteen geïnvesteerd in de toekomst en aangezien er geen winst wordt gedraaid moet er extra kapitaal worden aangetrokken om de productiestart van de Model 3 te financieren. Tesla begint in juli met de productie van zijn eerste volumemodel, om deze op gang te krijgen wordt er voor $250 miljoen aan aandelen en $750 miljoen converteerbare obligaties verkocht (bron).

Om geld te verdienen moet je eerst geld uitgeven, en als één bedrijf daar goed in is, dan is het Tesla wel. Nadat er in een kwartaaltje vorig jaar eventjes winst werd gedraaid duikt het bedrijf in de aanloop naar zijn belangrijkste release ooit weer volop in het rood:

Elke cent die beschikbaar is wordt gepompt in de toekomst van het bedrijf, een andere optie is er met de gestelde targets simpelweg niet. En dan kan je een groot salaris voor de CEO missen als kiespijn. De oplossing van Musk: hij heeft kredieten uitstaan bij de grote zakenbanken, die worden afgedekt met zijn aandelenkapitaal. Afgelopen woensdag vergrootte Musk zijn schuld bij de bank met $100 miljoen, waardoor de Zuid-Afrikaan nu voor $624 miljoen in het rood staat. Geld dat ruimschoots afgedekt wordt door zijn 21% belang in Tesla (ter waarde van $8,6 miljard), en daarom wordt niemand nerveus. Het risico van deze constructie is dat die nervositeit wel ontstaat zodra de aandelenkoers in elkaar klapt. Er zijn echter nog geen tekenen dat dit gebeurt, een stukje Tesla kost je op de NASDAQ momenteel dik $260. Het gegeven dat Musk nog nooit eigen aandelen heeft verkocht (integendeel: hij koopt ze juist in) weerspiegelt zijn commitment aan zijn eigen bedrijf en sterkt het vertrouwen.

Een extra voordeel voor Musk: zijn grootste geldschieter - Morgan Stanley - is met 2,4% tevens een belangrijke aandeelhouder van Tesla. De bank is er bij het slechtst denkbare scenario daarom bij gebaat te de-escaleren omdat anders ook zijn belang in Tesla zelf door het putje gaat.

Tot slot: het vrij specifieke bedrag waarvoor Musk op de loonlijst staat is het minimumloon in Californië. Echter, Musk heeft de kleine $40.000 nog nooit daadwerkelijk geïncasseerd, zo meldt de Wall Street Journal.