No shit: autonoom rijden is in sommige steden lastig

De wetenschap helpt ons soms aan ingenieuze oplossingen voor schijnbaar simpele problemen. Maar soms zijn wetenschappers goed in het intrappen van open deuren. Zo ontdekten ze dat het in sommige steden moeilijker is om te zelfrijden dan in andere.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau INRIX bracht vijftig Amerikaanse steden in kaart die zij het meest geschikt vinden voor autonome auto's. Op kop ligt New Orleans, daar zouden de zelfrijdende auto's goed uit de voeten kunnen en een grote impact kunnen hebben. 

Opvallend aan de lijst is dat de steden waar nu al getest wordt met autonome auto's eigenlijk helemaal niet hoog in de lijst staan. Wellicht is dat niet raar, want het heeft weinig zin om de zelfrijders alleen uit te testen op de plek waar ze geen moeilijke dingen kunnen tegenkomen.

Een van de gedachtes achter het maken van een lijst met steden is om gemeentes te kunnen helpen bij het klaarmaken van hun stad. De lijst wordt samengesteld op basis van een puntenschema. Het is daardoor goed te zien aan welke zaken nog gewerkt moet worden.

We vermoeden dat geen enkele Nederlandse stad de top 50 wereldwijd zal halen als de onderzoekers hun lijst verder gaan uitbreiden. Niet alleen zijn de steden hier organisch in allerlei bizarre patronen gegroeid, we hebben hier ook te kampen met hordes fietsers die volstrekt random rondrijden. Vergeet ook de voetgangers niet die zich zo goed als nooit aan welke regel dan ook houden. Wie zijn autonome wagen dus echt op de proef wil stellen moet in Nederland zijn.