Voor de Europese automobilist is het een jaarlijks terugkerend tafereel: de plechtige belofte dat boetes uit het buitenland die nooit aankwamen nu echt serieus 100% beloofd wel op de deurmat van je Vinexhut ploffen. De Belgische regering voert in juli een computersysteem in dat waterdicht alle boetes en wanbetalers registreert. Althans, dat is de bedoeling, want we weten dat grote IT-projecten van de overheid doorgaans een recept voor rampspoed zijn, al helemaal als het om een instabiele overheid als in het hevig verdeelde België gaat. Er kan nog heel veel misgaan aan de kant van de Belgen, en dat gaat het waarschijnlijk ook.
De schaal van de boetes is bij de zuiderburen sowieso lachwekkend klein. In tegenstelling tot boeteparadijs Nederland, waar bijna 10 miljoen prenten werden geschreven zit België omgerekend naar een heel jaar op zo'n 160.000 boetes. Hiervan is slechts 63 procent geïnd. Er is dus zeker nog wel wat geld te halen, maar we geloven het pas als we de percentages daadwerkelijk zien oplopen.
De komende jaren kunnen we echter een inhaalslag van de Belgen verwachten. De overheid wil het hele land (of althans de Franssprekende helft) volplempen met 36 megapixel nazicams die 16 auto's tegelijk over diverse rijstroken op snelheid kunnen controleren, en daarnaast registreren of er gekleefd wordt, of er nog boetes openstaan en of u zich wel netjes onder de oksels heeft gewassen die ochtend. Alles onder het mom van 'veiligheid en terrorismebestrijding' natuurlijk, het ideale containerbegrip voor overheden die iets dichter achter uw voordeur willen kruipen.