Audi RS Q7 wordt de Kingslayer onder de SUV's

We staan aan de vooravond van een offensief aan RS gebadgte Audi-SUV's. Kroonjuweel (tot de komst van de Q8) wordt de RS Q7. Verwacht pk's. Veel pk's.

Net zoals BMW tot 2019 een modellenbukkake van heb-ik-jou-daar  op ons afvuurt heeft ook Audi Sport GmbH (het voormalige quattro GmbH, dat nu onder leiding van oud-Lamborghinibaas Stephan Winkelmann staat) grootse plannen: eind 2018 moet de wereld liefst acht (8) RS-modellen rijker zijn., waarbij het accent vooral op SUV's ligt, aldus Winkelmann in een interview met Car&Driver. Bovendien gaat Audi het volgens Winkelmann 'helemaal anders aanpakken dan AMG'. Wat hij daarmee precies bedoelt is een mysterie, maar het kan een steek zijn naar de softcore '43'-modellen die AMG er momenteel in hoog tempo uitkarnt.

De enige RS SUV die Audi momenteel aanbiedt is de RS Q3 (met vijfcilinder), dus er ligt ruimte voor een RS Q5 - met de 2.9 V6 biturbo - en een zeer waarschijnlijke RS Q7. Aangezien Audi momenteel al een monsterlijke SQ7 (435 pk/900 Nm) heeft met 4.0 V8 diesel moet een RS Q7 helemaal een feestje worden. De 4.0 V8 TFSI is de enige logische keuze voor het model, we weten dat het blok in de RS6 560 pk levert, maar 605 pk in Performance-trim. Kortom: een RS Q7 gaat een echte uber-SUV worden die de komende Lamborghini Urus nog flink strijd kan leveren.

Met de pas onthulde RS5 en de behandelde RS Q5 en Q7 zitten we op drie. Ook de nieuwe RS4 verwachten we snel. Verder schijnt er een langverwachte RS1 in de pijplijn te zitten, en vreemd genoeg ook een R8 RS. Blijven er twee over: u mag kiezen uit een verse RS Q3, een RS Q2, RS Q8. Of een RS8, laten we eens gek doen.

De huidige RS6 werd pas in december 2012 onthuld, dus het ligt voor de hand dat we zijn opvolger pas eind 2020 gaan zien. Vanuit de plofkraakgemeenschap is enthousiast gereageerd op Winkelmanns plannen: 'wij waren doorgaans niet zo content met de lage zit in de door ons ge-utiliseerde RS-modellen. Derhalve verblijdt het vooruitzicht van meer snelle hoge modellen van het door ons zo begeerde merk Audi ons alleszins, wollah'. Aldus woordvoerder Aziz B.

Foto credit: impressie van een RS Q7, door X-Tomi

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f3748856ecb4', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });