Als puisterige puber moet je gewoon voor Uber gaan werken. Dan weet je wat het meisje van je dromen uitspookt en waar ze is, want Uber hanteert DDR-praktijken om een privacyhatend totaalbeeld van zijn medewerkers (die het overigens geen medewerkers vindt) op te bouwen. Dat heet tegenwoordig Heaven View, omdat het uiterst dubieuze God View eerder voor zoveel ophef zorgde. De ironie is sterk en bitter in dezen.
Uit nieuwe onthullingen blijkt een aantal dingen. In de eerste plaats moeten Uber-medewerkers Uber-chauffeurs aangeven als ze meer dan een telefoon aan het dashboard hebben vastgeplakt. Dat duidt namelijk op werken voor een concurrent. In de tweede plaats volgt Uber zijn klanten en chauffeurs voortdurend door middel van de Heaven View-tool. Dit om in kaart te brengen wie er voor de concurrent rijdt. Het overgrote deal van dit soort chauffeurs werkt voor twee services, bijvoorbeeld Uber en Lyft.
Wij zagen eerst niet hoe Uber kennis kan hebben van de ritten van Lyft, maar huisvriend Rob Goossens, low-budget stuntman bij De Telegraaf, suggereerde het missende puzzelstukje: Uber weet precies wat je doet, want ook als je voor een andere ride-hailing service werkt, moet je Uber-app of -telefoon openstaan om via dat kanaal in contact te staan met klanten. Uber kan dus precies in de vlekkeloos vaststellen wie voor de concurrentie rijdt en wie dus wat extra motivatie nodig heeft om dat niet meer te doen.
Wat begint met controle, wordt vervolgd met zuivering en eindigt niet op -ommunisme? Juist ja, Uber.