Cijfers liegen niet: heel Europa aan de SUV

Waarom brengen autofabrikanten tegenwoordig allemaal als gekken de ene na de andere SUV op de markt? Een vraag die zich met een hele basale economische wet laat verklaren: die van vraag en aanbod.

Wil je als fabrikant in Europa scoren, dan moet je SUV's en/of Crossovers in je lineup hebben. Sinds praktisch elk marktsegment met de carrosserievariant is afgedekt zijn SUV's stukken bereikbaarder geworden dan vroeger, toen je ze alleen in de duurste segmenten vond, of als echte offroaders. Offroad gaat echter geen hond met zijn SUV, het zijn voornamelijk stadsrijders, met normaal profiel-banden en dikwijls met alleen voorwielaandrijving.  Alles meer dan dat maakt de auto alleen maar onnodig duur en krikt het brandstofverbruik op.

JATO Dynamics becijferde dat er in totaal er vorig jaar liefst 3,8 miljoen SUV's werden weggezet in Europa, verdeeld over de volgende segmenten. De premium compacte SUV's groeiden het hardst, hun verkoopcijfers knalden met 40% omhoog:

We zien dat het echte volume komt van kleine modellen zoals de Captur en de Mokka, maar de echte marges zitten natuurlijk in de segmenten hierboven. BMW kan wat dat betreft trots zijn dat hun X1 met bijna 100.000 verkopen het grootste stuk van de compacte premiumtaart pakt (nog wel, want hou de nieuwe XC60 in de gaten..). Weten we ook meteen waarom de Duitse fabriek het allemaal niet meer kon bijbenen en ons eigen Nedcar moet bijspringen

De gehele SUV-markt schoot met 22% omhoog, flink harder dan de 6,5% meer auto's die in totaal in Europa verkocht werden. Of deze trend blijft doorzetten? Wie het weet mag het zeggen, maar niets duidt er op dat SUV's binnenkort weer uit de gratie raken.