De Railgun: een kanon dat projectielen naar Mach 7 schiet

De Amerikaanse marine is al dik een decennium bezig om een elektromagnetisch kanon operationeel te krijgen. Het duurt niet lang meer en dan schieten Amerikaanse schepen met projectielen die geen springlading meer nodig hebben.

Het idee is relatief eenvoudig: leg een projectiel op rails, laat een elektrische stroom door de rails en het projectiel lopen en door het magnetische veld ontstaat een enorme versnelling. Zoals vrijwel alle goede ideeën, is dit al dik zeventig jaar geleden door de Duitsers getest. In 1944 werd zelfs aanstalten gemaakt om de theorie in de praktijk te brengen, maar het Tweede Wereldkampioenschap liep toen al op zijn einde en de Duitse railgun werd nooit gemaakt.

In de late jaren 2000 begonnen de Amerikanen met serieuze testen. De Railgun is bedoeld voor schepen. Dit is omdat ze nogal groot zijn en extreem veel energie nodig hebben, zo'n 25 MW. Maar hee, dan kun je wel een projectiel van 3,5 kilo met Mach 7 richting de vijand schieten. Dat is 8600 kilometer per uur. Daardoor is Railgun niet alleen in staat om zwaardere schade aan te richten (de snelheid bij impact is medebepalend voor vernietigende kracht), maar is het bereik van het apparaat ook groter.

Het grootste voordeel is dat een schip hiermee te land, ter zee en in de lucht een groter gebied kan domineren. Controle is namelijk afhankelijk van onder andere het bereik van de projectielen die het schip kan afvuren. De Railgun kan zowel raketten uit de lucht vissen, als vijandelijke schepen aanvallen en grondtroepen steunen door tot op een afstand van honderd kilometer zijn dodelijke lading door een brievenbus te posten.

Een ander voordeel is dat een beetje oorlogsschip vooral een drijvend munitiedepot is. Door projectielen elektrisch af te vuren is er geen chemische reactie nodig en dus ook geen kruitlading. Wel zo veilig. Naast de voordelen en het genoemde nadeel van enorme energieconsumptie, is er nog een probleem: de projectielen zijn enorm duur. Een enkel exemplaar kost $880.000. Dat is zelfs de Amerikaanse marine, die toch geen bescheiden budget heeft, een beetje te gortig. Daarom wordt nu gezocht naar een vervangende leverancier en een bescheidener prijs.

Het kan nog even duren, maar uiteindelijk komt die Railgun er gewoon. En de VS hebben haast, want China is ook bezig met deze technologie. Chop-chop dus, want speed saves lives.

Dit artikel is onderdeel van de serie Autobahn Alert. Lees hier de voorgaande delen: