Wat je ook doet: doe nooit rijexamen in Rotterdam

De cursus Omgaan met teleurstelling gaat wederom niet door. We gaan het wel hebben over de rauwe teleurstelling van falen voor een rijexamen. En waar dat het vaakst en het minst vaak gebeurt. Sittard-Geleen blijkt slagingshoofdstad van Nederland.

Het gebeurt niet zelden dat mensen ons toevertrouwen dat ze meer zenuwen door hun lijf voelden gieren bij hun rij-examen, dan tijdens hun centraal examen of het wachten op de uitkomst daarvan. Ergens is dat terecht: een rijbewijs biedt vrijheid, een diploma slechts toegang tot het voorportaal van een vervolgopleiding.

Voor wie de spanning te veel is, heeft De Telemobilist wat feiten onder elkaar gezet. Afrijden lukt bijvoorbeeld het best in Sittard-Geleen, in de wonderschone provincie Limburg. Een heel behoorlijke 65 procent slaagt er de eerste keer. Onderaan de lijst bungelt de stad die wij het liefst alleen om Kralingen zouden kennen: Rotterdam. Daar slaagt slechts 38 procent bij de eerste keer opkomen. (Noot: M. Goes is natuurlijk Spitzenklasse en slaagde daar in één keer met niet eerder geziene overmacht.)

Limburg is, zo blijkt uit de cijfers van het CBR, sowieso een rijschoolwalhalla. In de top acht van beste plaatsen om af te rijden, komt Limburg maar liefst zes keer voor. Dat zou te maken hebben met de veel meer betrokken instructeurs die bijvoorbeeld op de achterbank meerijden tijdens het examen. Dat is in de rest van Nederland grotendeels wegbezuinigd, maar examinandi voelen zich er wel meer door op hun gemak. 

Zuid-Holland scoort extreem slecht. Van de tien slechtst scorende locaties (er zijn 53 examenlocaties) zijn er zeven gelegen in deze provincie. Andere bevindingen: tijd van afrijden maakt ook uit. Dinsdag voor negen uur 's ochtends levert een gemiddelde slaagkans van 52,7 procent op. Zaterdag om acht uur in de ochtend is de slagingskans maar 45,3 procent. En nog veel minder in Rotterdam. Doe. Het. Niet.