Poetin valt Zweden binnen met camouflagelimo

Dames en heren het eindspel is begonnen. De Russen komen in pantserwagens Europa veroveren. Onze spionagefotograaf knipte de nieuwe pantserlimo van Vladimir Poetin terwijl de auto een verkenningstocht op een meer in Zweden (=Future Rusland) ondernam.

Het was de Russen (lees: Vladimir Vladimirovitsj Poetin) al tijden een doorn in het oog dat hun president in een Mercedes moest rijden. Sinds het verval van de Sovjet Unie was het gedaan met de ZiL en kwam er nog slechts een enkele Volga of Lada uit de gietijzerfabriek Datsja 6 te Kaliningrad hobbelen. Leuk voor het gewone volk, maar niks voor zijne doorluchtige presidentheid. Daarom wordt er nu gewerkt aan de кортеж ofwel de Kortezh. De naam is Russisch voor processie, wat we in Nederland een colonne zouden noemen of in goed Trumpish een motorcade.

De auto werd gespot tijdens test op een Zweeds meer, wat op zich interessant is te noemen. Rusland heeft immers in Siberië genoeg ruimte om een auto te testen buiten het zicht van oplettende kijkers. Nadeel daarvan is alleen dat de gemiddelde westerse autotechneut liever niet naar Siberië wordt gezonden. Wat weer tot gevolg heeft dat de auto niet aan de eisen van de president zal gaan voldoen. Het consortium dat de nieuwe auto ontwikkelt heeft nu de hulp van Porsche ingeschakeld bij het ontwerpproces en die testen in Zweden. 

Gezien Poetins huidige voorkeur voor Mercedessen is het opvallend te noemen dat de keus op de andere fabrikant uit Stuttgart is gevallen. Hoe dan ook: de auto zal daardoor ongetwijfeld een dikke motor uit de Panamera gaan erven: reken op de vierliter V8 met twinturbo.

Kijken we naar het design dat zichtbaar is tussen de camouflage dan zien we in ieder geval weinig Porsche-invloed. De auto heeft meer weg van een Bentley of een Rolls-Royce. Om in het leefgebied van autoritaire leiders te blijven: de auto doet en profil ook een beetje denken aan de Hongqi L5. Het model dat op de foto's getest wordt, zal een 'gewone mensen' versie worden: hij is zeker niet lang genoeg om een staatshoofd in te vervoeren. De auto van Poetin zal zeker een paar meter langer zijn en heeft gegarandeerd dikkere randen rondom de ruiten: pantserglas om de illustere oud-KGB-er te beschermen tegen rondvliegend lood.

Het uiteindelijke exemplaar van Vlad zelf wordt tegen het einde van dit jaar verwacht. 

Foto's: S. Baldauf/SB-Medien