Raadplaat: wie maakte deze nieuwe, strakke elektrische SUV?

OK, autokenners, laat u eens van uw beste kant zien. Het is geheel elektrisch, heeft 306 pk, en haalt 500 km op één acculading. Bij de dealer ga je deze SUV binnenkort niet vinden, want: concept. Maar wie tekende hem?

Op het eerste gezicht doet het silhouet van dit nieuwe concept op een Mercedes GLC Coupé denken, met een vleugje Model X wellicht, maar dan kleiner, platter en een stuk scherper. We hebben het hier over de VisionE van Skoda, gepend door de inmiddels naar BMW vertrokken Josef Kaban. Niet geheel toevallig is de SUV elektrisch: de 'E' is een alfabetische doornummering na de vorige VisionD (info) uit 2011, hoewel hierna nog een Vision S (voorloper Kodiaq) kwam. Wellicht om de 'E' te bewaren voor iets elektrisch. 

Net zoals de vorige Vision-concepts is ook deze E vooral bedoeld om de designrichting te bepalen. Elementen van het concept zullen worden overgenomen op productiemodellen. De elektrische aandrijflijn is sowieso een beetje een gimmick, Skoda doet tot 2019 niets met elektriciteit: in dat jaar krijgt de Superb als eerste model een PHEV-aandrijflijn. Per 2025 wil Skoda echter vijf elektrische modellen aanbieden, geheel in lijn met de elektrische push van moederconcern VW. Wel komt de SUV-carrosserievorm niet overwacht: net als iedereen legt ook Skoda de komende jaren het accent op de SUV.

De VisionE (afmetingen: 4.645 mm x 1.917 mm x 1.550 mm) debuteert komende maand op de Shanghai Auto Show. Het lijkt erop dat de grote fabrikanten hun elektrische waren voor China bewaard hebben. Waar we in Genève nagenoeg niets elektrisch zagen (op een wilde Zoe na) bestormen Skoda en ook concerngenoot Audi (e-tron) de Chinese metropool in april met elektrische concepts. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6b642492e39', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });