Interieur Tesla Model 3 blijft opmerkelijk kaal

Iedereen met een beetje sjoege kon wel nagaan dat Tesla's Model 3 geen vreselijk druk interieur vol toeters en bellen ging krijgen. Dat het definitieve design niet eens centrale klokken krijgt is echter redelijk verrassend.

Toen vorig jaar maart de eerste prototypes van de Model 3 werden getoond zagen we achter de portieren niet veel meer dan een centraal aanraakscherm, maar dan kleiner dan dat in de Model S/X en gekanteld. De bestaande modellen hebben nog een traditioneel dashboard met (digitale) klokkenwinkel, de Model 3 krijgt dit definitief niet. Dat blijkt uit een twitter-bilateraaltje tussen een fan/klant en Elon Musk. Laatstgenoemde was hierin erg kort van stof, misschien wel een beetje bot ook. Maar de man heeft met Tesla, SpaceX en zijn nieuwe Matrix-achtige bedrijf dan ook een volgepakte agenda. We vergeven hem het gebrek aan volzinnen:

Ook een head-up display is niet meegenomen in de $35.000 kostende elektrische auto:

Het zal voor de gebruikers even wennen zijn om geen uitleesbare informatie direct voor hun snufferd te hebben, maar aan de andere kant: dat heeft MINI ook al jaren niet. De Britse fabrikant opteert voor een centrale megaklok waar Flava Flav nog jaloers op zou worden en haar klanten kunnen hier prima mee leven. Maar we weten natuurlijk nooit waarmee Tesla op de proppen komt, Het zou ons niets verbazen als er een Google Glass-achtige bril op de optielijst komt te staan waarop alle essentiële informatie wordt geprojecteerd. Het zou nochtans wel iets vernieuwends zijn.

Tesla's scherm in de Model 3 krijgt een diameter van 15 inch, licht kleiner dan dat in de bestaande productiemodellen. Daarnaast zal de optielijst rijkelijk voorzien zijn van dingen die klanten (zeker de eerste) naar verwachting enthousiast zullen aanvinken, wellicht staat er ook een grote dataslang op die je rechtstreeks in je achterhoofd kunt pluggen. Bloomberg maakte een heerlijk gedetailleerde in-depth analyse, waarin wordt voorspeld dat de gereserveerde modellen eerder voor $50-60k de deur uitgaan dan de $35k die de instapper moet gaan kosten. Dit zou goed nieuws zijn voor de krappe cashflow van Musks automaker.

De productiestart staat naar verluidt nog steeds voor juni 2017 gepland, tegen het einde van het jaar zullen de eerste modellen de fabriek uitsijpelen. Pas in 2018 zal de productie echt op stoom komen, waarbij we voor Tesla hopen dat ze niet te veel hubris tegenkomen, in het ultieme doemscenario gaan we rap richting 2020 voordat de Europese klanten goed bediend kunnen worden.