Elektrisch rijden is for real: Mercedes versnelt uitrol accuauto's

Mercedes-Benz, de uitvinder van de auto is om: u gaat aan de elektrische auto. Of u nou wilt of niet, het management versnelt de introductie van tien nieuwe modellen. De elektrische mobielen uit Stuttgart komen drie jaar eerder dan aangekondigd.

Mercedes-Benz verkort het tijdspad voor de uitrol van tien elektrische auto's met drie jaar. Waar CEO Dieter Zetsche nog beloofde om in 2025 marktleider op het gebied van elektrische auto's te zijn komt hij nu al op dat plan terug. Wel met een aangescherpte datum overigens: hij wil zijn doel nu al in 2022 bereiken.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Daimler AG op woensdagmorgen was het tijd om de elektrische doelen bij te stellen. De nieuwe ambities komen niet alleen voort uit Captain Planet-gevoelens bij het bedrijf, ze hebben ook te maken met emissieboetes die de EU in het vooruitzicht heeft gesteld. Klanten van Mercedes blijven maar voor grotere auto's met grotere motoren kiezen, waardoor het bedrijf de emissie-eisen niet kan halen. Daarom is het zaak om de klant vooral aan de accumobiel te krijgen zodat er -letterlijk- ademruimte komt voor de V8'en van AMG.

Daimlerchef Bischoff: "We willen aan het front staan van de grondige transformatie van de automobielindustrie." Het bedrijf moet meebewegen bij de overstap naar elektrische motoren: "Daarvoor zijn diepere fundamentele veranderingen bij Daimler nodig om succesvol te blijven."

In de tussentijd is al zichtbaar dat klanten de diesel minder interessant gaan vinden: nog maar 43% van de verkochte auto's had in december een zelfontbrander. Het laagste percentage sinds 2010. Mercedes geeft ook steeds minder geld uit aan de ontwikkeling van dieselmotoren. Vakbond IG Metall concludeert uit een enquete dat de leden die aan diesels werken steeds minder te doen krijgen, terwijl de focus verschuift naar elektrische aandrijfmethodes.

Overigens doet Mercedes het met weinig elektrische mobiliteit in het gamma al uitstekend. In de eerste twee maanden van 2017 verkocht het bedrijf weer 17% meer auto's ten opzichte van dezelfde periode in het vorige jaar. Fijn voor de Duitsers, want dat was al een recordjaar. Het bedrijf rekent er dan ook op dat ze die lijn blijven volhouden en dat 2017 een geweldig jaar gaat worden voor de ster.