China roept autofans op te stoppen met doodsbedreigingen

Het is een grote rotzooi bij de Eigen Huis en Tuin van de autowereld: Wheeler Dealers. Het ooit zo iconische duo Mike Brewer en Edd China ligt met elkaar overhoop en de fans gooien nog wat extra olie op het vuur door doodsbedreigingen te uiten.

Kindertelevisie had Bassie & Adriaan, klussers keken naar Rob en Nico en autosleutelaars hadden Mike en Edd. Het duo dat versleten occasions opkocht, opknapte en voor een klein beetje winst doorverkocht. Mike was daarbij de gewiekste handelaar en Edd de techneut die de thuisknutselaar deed geloven dat het opknappen van dat oude barrel ook voor hem geen enkel probleem moest zijn. 

Het onafscheidelijke duo blijkt nu in een ernstige relatiecrisis te zitten. Na 13 jaar op de buis willen de nieuwe producers het technische deel van de show nog verder versimpelen. Ondanks dat de uitleg van China altijd al in jip-en-janneketaal ging, moet het nog simpeler en korter. Dat maakt het niet alleen begrijpelijker voor een groter publiek, maar het scheelt ook in productiekosten. Daarnaast blijft er meer ruimte over het slappe gelul van Mike en zijn in scene gezette onderhandelingen.

De beslissing is een aderlating voor de fans die juist keken voor de technische aspecten en het geclown van Mike daarbij op de koop toe namen. Edd China ziet de koerswijziging ook niet zitten en besluit daarom uit de show te stappen. Ant Anstead (For the Love of Cars) neemt de rol van grijsharige monteur over en daarmee komt een eind aan het tijdperk van Mike en Edd. 

Daarmee leek alles opgelost. Edd gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen, Mike en het productieteam gaan verder met de show en ondanks dat ze balen van de scheiding blijft iedereen gelukkig. Helaas zijn er een paar sleutelaars opgestaan die blijkbaar iets te veel benzinedampen hebben opgesnoven en vonden dat ze zich ook moest bemoeien met deze break-up. Deze auto-doe-het-zelvers kunnen blijkbaar niet tegen verandering, want ze kwamen uit hun garage om hun steun voor Edd China te uiten middels doodsbedreigingen aan Mike en zijn gezin. 

Deze ellende zag Edd genoodzaakt een video te maken, waarin hij duidelijk maakt dat doodsbedreigingen "not cool" zijn. Ironisch genoeg demonstreert hij daarmee uitstekend dingen te kunnen simplificeren, maar laten we daar nu even niet de nadruk op leggen. De 45-jarige monteur legt uit dat Mike en hij momenteel weliswaar niet de beste vrienden zijn, maar dat ze allebei volwassen zijn en daar wel weer overheen komen. Daarnaast geeft het hem de tijd om nieuwe projecten te beginnen en gaat Mike gewoon door met Wheeler Dealers, dus met een beetje mazzel houden de fans er twee leuke shows aan over. Een beetje zoals de Top Gear/The Grand Tour-scheiding ook heeft uitgepakt. 

Hopelijk kruipen de doodsbedreigers dankzij deze video weer terug in hun klushok en kunnen Mike en Edd weer gewoon verder met hun leven. Het zal alleen niet meer bij dezelfde show zijn.