Dikke schadevergoeding voor geruïneerde Ferrari door slechte weg

De eigenaar van een schitterende Ferrari 458 die negenduizend pond schade leed doordat hij over een kuil in een slechtonderhouden weg reed, krijgt tienduizend pond schadevegoeding van de gemeente. Dat bepaalde een Britse rechtbank.

Telkens als een Ferrari 458 wordt beschadigd, sterft er ergens een goedbedoelend kruidenvrouwtje. Feit. Dit soort vermijdelijke misdaden tegen de autominnende mensheid moet zo zwaar mogelijk worden bestraft. Zulks geschiedde in Groot-Brittannië waar een rechter het city council van de stad Peterborough in Cambridgeshire gebood 10K in ponden uit te keren aan de brave burger die zijn Ferrari kapotreed op een waardeloze weg.

Nederland heeft relatief goede wegen (goddank), maar in minder beschaafde delen van de wereld, zoals Cambridgeshire, ziet asfalt er vaak uit alsof er mortieren op zijn neergeregend. Dat is verschrikkelijk voor auto's. Des te schokkender is dat de schade voor een paar tientjes te verhelpen is, maar dat gewoon niet wordt gedaan. Belastinggeld is immers beter besteed als subsidie voor een lezing over intersectioneel feminisme, dat weten we allemaal.

Maar de eigenaar van de Ferarri beet zich vast. Hij had voor 9K schade omdat de passagiersairbag was afgegaan en een velg volkomen was geruïneerd. Daarnaast moest hij drie maanden wachten op de reparatie omdat de Italiaanse makers van de benodigde onderdelen natuurlijk bezig waren met hun lunch. 

Goed dat de rechter in zijn voordeel heeft besloten. Het fixen van de kuil had 53 pond gekost, de schade bedroeg een veelvoud daarvan. Dit schept een belangrijk precedent, lijkt ons, en dat is gerechtigheid voor de autoliefhebber. Mooi is ook dat de eigenaar het geld niet in eigen zak steekt ("it was never about the money") maar aan een goed doel doneert. For he's a jolly good fellow!