FIA-baas Todt wil dat F1-auto's vaker uitvallen

Weet u wat de reden is waarom de Formule 1 tegenwoordig zo saai is? Bijna iedereen haalt de finish, dat was vroeger wel anders. Daarom pleit Jean Todt van de FIA voor onbetrouwbaardere bolides. Zeg maar: F1-auto's met een Franse slag.

Terwijl iedereen, hun moeder, en Max Verstappen oproepen tot de terugkeer van de V10 en V12 in de F1 doet Todt een duit in het zakje met de wens dat de koningsklasse van de motorsport een versimpeling ondergaat: minder complexe systemen, minder budget en dus ook minder betrouwbaarheid. Dit ligt in lijn met de wens voor meer cilinders zonder de ingewikkelde afkortingen er op. De auto's van nu zijn te high-tech en dat past volgens de bite-size Fransman niet in de raceklasse. Todt: "I think the cars are too sophisticated, probably too high-technology, which is not needed for the sport. [..] I feel it is too expensive, too complicated, in a way too reliable."

Todt deed zijn uitspraken voorafgaand aan een overleg over de motorregels na 2020 dat vandaag in Parijs plaatsvindt. Hierbij zijn naar schatting 8 verschillende partijen aanwezig, waaronder Audi/Lamborghini, dat CEO en ex-Ferrari-teambaas Stefano Domenicali afvaardigt. Dit betekent niet dat we Audi snel in de F1 hoeven te verwachten: naast de discussie over de motorformule in de F1 vanaf 2021 wordt er ook een bredere discussie gevoerd over een Global Race Engine: één motorconcept dat over verschillende racedisciplines gebruikt kan worden. Zeg maar: een 2.0 viercilinder die als basis in zowel een rally- Le Mans- als F1-auto aandrijft.

Na een lange carrière als co-piloot/navigator in de rallysport bekleedde Todt (71) sinds de jaren '80 functies bij Peugeot Talbot, waarbij we hem veelvuldig als teambaas in de Dakar- en andere rally's zagen. Later werd hij teambaas bij Ferrari, om in 2009 zijn huidige positie bij de FIA te beginnen. Hij volgde er Max Mosley op die na een incidentje met enkele hoeren in nazi-kostuum de aftocht blies. De dwergachtige Fransman was één van de weinigen die Bernie Ecclestone altijd recht in de ogen aan kon kijken, sinds het vertrek van de Brit is Todt nu officieel de kleinste man in de paddock.

In de tijd dat hij actief was in de motorsport vielen auto's nog om de haverklap uit, ter illustratie hebben we een overzichtje van Gerhard Berger - de Oostenrijker die voor veel topteams reed - van Wikipedia geplukt. Paars betekent een uitvaller:

In het kort komt het er op neer dat de FIA-baas de klok weer 20 jaar terug wil draaien. Wat hier precies de motivatie voor is - naast cheap thrills - is ons een raadsel. Behalve het feit dat coureurs (een enkele uitzondering daargelaten) naar onze inschatting tijdens de race iets minder driest zijn geworden en dus minder op elkaar klappen gaat er juist door betere kwaliteitscontrole en leerprocessen tegenwoordig minder stuk in de F1, dat noemen we vooruitgang. Bovendien: de huidige motoren worden nou eenmaal veel minder belast. Ze mogen maximaal 15.000 toeren draaien, maar in de praktijk wordt er al tussen de 12-13k toeren opgeschakeld. Een heel verschil met de 19-20.000 toeren die de oude V10's draaiden. Laten we afsluiten met wat oog- en oorsnoep  van zo'n raceblok: