In beeld: de totale verkoopstop van de PHEV

Een samenvatting van de Nederlandse leaserijder ten opzichte van de PHEV: 'waat? No bijtellingskorting? Nou, dan hoef ik 'm niet doei.' De verkopen van plug-in hybridemodellen zakte in de eerste twee maanden van 2017 tot 99,9% in. Hoe onverwacht.

We lopen een klein beetje een risico dat we hier een dood paard slaan, maar toch wilden we u de cijfers even tonen die illustreren dat de Nederlandse leaserijder toch iets meer begaan is met zijn eigen portemonnee dan met het milieu. Gisteren meldden we al dat er in januari en februari van dit jaar slechts 260 PHEV's bijkwamen op een totaal van bijna 100.000, dus dan weet je wel dat de verkoop harder K.O. is gegaan dan wanneer je Badr tijdens een avond stappen tegen het lijf loopt. Het VWE heeft de teloorgang nu per type uitgesplitst, en wat blijkt: bij 9 van de 10 populairste PHEV's van 2016 is het aantal verkopen nu op twee handen te tellen. Alleen de dure Volvo XC90 T8 deed het met 66 registraties nog netjes, alle goedkopere middenklassers zijn nagenoeg verdwenen. Hieronder de aantallen en de afname:

Toegegeven, de boys van de VWE hebben een beetje gesjoemeld met de cijfers door niet de gangbare vergelijking met een jaar eerder te maken, maar in plaats daarvan de laatste twee maanden van 2016 te nemen. Hierin werd op het laatste moment nog een scheepslading aan PHEV's geregistreerd, met als enige doel om nog snel even 15% bijtelling te pakken, en dus komen er nóg spectaculairdere dalingspercentages uit. Desondanks is het ontluisterend hoe extreem overheidsbeleid de markt kan ontregelen: enkele jaren geleden zagen we precies hetzelfde gebeuren met de Opel Ampera/Chevrolet Volt.

Rest ons slechts één vraag: als al geen hond een nieuwe PHEV wil, waarom zouden we de tweedehandsjes dan nog gaan subsidiëren?