De JSF heeft geen geweldige naam. En dat is niet alleen in Nederland het geval. Het probleem is niet per se dat de Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter een slecht vliegtuig is. Het is echter wel een extreem dure jack-of-all-trades, master of none, die bovendien jaren te laat is. De kosten zijn bizar, maar niet het ergste; het is de idiote vertraging die het vliegtuig echt de das om doet.
Dat zit als volgt: de basis van het Amerikaanse militaire wezen rust op twee axioma's. In de eerste plaats moet het aantal Amerikaanse slachtoffers tot het uiterste geminimaliseerd worden. In de tweede plaats moet de Amerikaanse technologische superioriteit altijd zo groot mogelijk zijn én volledig worden geëxploiteerd. Dit zijn volkomen redelijke grondgedachten, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor massale bombardementen op Vietnam. Miljoenen doden zijn het resultaat als je zo min mogelijk eigen mensen wilt verliezen en beschikt over een onvergelijkbaar beter militair apparaat dan je vijand.
Wellicht dat u al doorheeft waarom de JSF zo'n gemankeerd ding is: de vertragingen hakken in op de Amerikaanse technologische suprematie. De Russen en de Chinezen zitten niet stil, die beuken lekker door terwijl Amerika en wij wachten op een vliegtuig dat bij ingebruikname rechtstreeks de uitdragerij in kan. Om het allemaal nog erger te maken heeft de Clausewitz van onze tijd, die denker die zijn gelijke niet kent, die man die zijn woorden altijd per picogram meet, zich er ook mee bemoeid:
Wat Donald Trump zegt en hoe Boeing vervolgens reageert, is te vergelijken met het volgende. U gaat naar een autodealer waar ze zowel fijne limousines als afgereden barrels verkopen. U wilt een S-klasse, maar daar moet u te lang op wachten en de kosten zijn ook ietwat hysterisch. Daarop zegt de verkoper dat hij een Nissan Sunny zo kan ombouwen dat u alsnog in het bezit kunt zijn van een buitengewoon representatieve en capabele auto. En gij geleuf da?
De F-18 Super Hornet is een capabel vliegtuig, maar het is geen jachtvliegtuig voor de toekomst. Daarvoor zijn de vijanden van de NAVO inmiddels te ver gevorderd. De F-35 is nauwelijks zichtbaar voor radar en de B-versie kan 'hoveren' en verticaal opstijgen. De F-18 Super Hornet kan dat niet. De F-18 Advanced Super Hornet, het concept dat Boeing in zijn hoofd heeft en voor een prikkie wil verkopen maar wat niet bestaat, kan die dingen ook niet. Tenzij je een totaal nieuw vliegtuig ontwerpt. En dat kan niet op basis van een machine die al bestaat.
Boeing debiteert dus goedkope praatjes. Ja, een Advanced Super Hornet zou een stuk goedkoper zijn, maar de Amerikaanse Defensieuitgaven zijn zo extreem (de afgelopen twintig jaar gemiddeld een kleine 500 miljard dollar op jaarbasis) dat de besparing die Boeing claimt (1,4 miljard per annum) niet eens druppel op de gloeiende plaat zijn. 0,2 procent van het budget besparen schiet niet op.
Het belangrijkste is echter dat de keuze voor de Advanced Super Hornet zou ingaan tegen de Amerikaanse militaire doctrine die technologische superioriteit dicteert. Boeings aanbod, hoe gestoord Trumps opmerking ook is, maakt daarom geen kans.
Dit artikel is onderdeel van de serie Autobahn Alert. Lees hier de voorgaande delen:
- Sneller dan een kogel: de SR-71 Blackbird
- Welke tank weegt evenveel als achttien stadsbussen?
- De Bismarck: hoe een onaantastbaar schip zonk op zijn eerste reis
- Deze Duitse tank is het beste argument tegen de NAVO
- De Warthog: het geluid van vrijheid stinkt
- In de jaren zeventig zaten we weer bijna in WOIII
- Een wapen voor als WOII een herhaling van WOI was geweest
- Voor je verjaardag vragen: de zwaarste artillerie ooit
- Hoe ziet een vliegende tank eruit?
- 's Werelds grootste vliegdekschip, wat heb je eraan?
- Vliegen met een howitzer, want waarom ook niet
- Dit moet u nooit gebruiken als u rellend tuig uiteen wilt drijven
- Met de trein naar het slagveld
- De Railgun: een kanon dat projectielen naar Mach 7 schiet