Even leek het er op dat Apple met het ambitieuze Project Titan heel veel geld in een gefaald project had gestort. Het nam de laatste jaren pakweg 1.000 knappe engineers aan met kennis van zelfrijdende systemen en batterijen. Hoewel ze in Cupertino de kaken stijf op elkaar hielden was het voor iedereen duidelijk dat Apple 'iets' in zijn schild voerde en iets groots bovendien. Zoals Elon Musk het treffend stelde: 'It's pretty hard to hide something if you hire over a thousand engineers to do it'.
Echter, Project Titan leek uit te gaan als een nachtkaars: de auto-industrie is één van de hardste noten om te kraken, zelfs voor een bedrijf dat de staatsschuld van geheel sub-Sahara Afrika in zijn achterzak heeft. Het maken van een eigen Apple Car was het eerste dat werd losgelaten, vanwege te complex en te veel weerstand van de gevestigde partijen. Ondertussen werden veel van de 1.000 aangetrokken mensen overbodig. Als plan B richtte Apple zich meer op de softwarekant, waarmee het met Carplay al ervaring heeft. Het ligt voor de hand dat er wordt gewerkt aan een uitbreiding van infotainment naar meer essentiële taken in de autobediening, en dan kom je snel uit op autonome functies dan wel directe sturing van onderdelen. De hele wereld werkt er aan en ook Apple wil de trein alsnog niet missen.
Lange tijd bleef het stil rondom Project Titan, maar onlangs publiceerde Apple een lijst (PDF) van leveranciers, waarop de naam van miljardenconcern Bosch prijkt. Het gaat om het kantoor in het Duitse Reutlingen, waar de afdeling automotive electronica huist. Bosch zelf geeft geen antwoord op vragen omtrent de vorm van de samenwerking,
Er wordt in Reutlingen ook ene klein deel non-automotive ontwikkeld, zoals sensoren voor consumentenelektronica, maar het ligt meer voor de hand dat er toch iets op het autovlak gedaan wordt vanuit een klein onderzoekskantoor in Berlijn, waar Apple ongeveer een dozijn mensen op R&D heeft gezet. Dit te meer omdat Apple zich eind vorig jaar nog mengde in de discussie omtrent regels voor zelfrijdende auto's. Wat er precies op stapel staat en hoe ver Apple is met zijn project weet niemand, details blijven netjes onder de radar. Dat we desalniettemin de naam Apple in de toekomst in auto's gaan tegenkomen lijkt weer een stukje waarschijnlijker.