Positie Wehrlein bij Sauber steeds verder onder druk

F1-rijder Pascal Wehrlein greep dit jaar al naast een zitje bij een topteam, en doet een jaartje bij achterhoedeteam Sauber. Hij mist echter door een domme blessure ook de tweede race van het seizoen, zijn vervanger kan zich ondertussen profileren.

Pascal Wehrlein zit niet bepaald in de beste periode van zijn carrière. De 22-jarige Duitse mooiboy (in de paddock wordt de Cristiano Ronaldo-lookalike gekscherend Princess Pascal genoemd) hoopte na een debuut bij Manor in de F1 door te groeien naar Force India of heel misschien zelfs Mercedes: het werd een contract bij Sauber. Door een nogal onhandige off season crash tijdens de Race of Champions in Miami stond hij echter voor de seizoensopener in Australië aan de zijlijn, gisteren werd bekend dat hij ook de GP van China komend weekend moet laten schieten. Daarnaast is het niet uitgesloten dat Wehrlein in de derde GP (van Bahrein) niet-inzetbaar is.

Zijn vervanger, Antonio Giovinazzi (23), krijgt ondertussen de kans te tonen uit welk hout hij gesneden is, en grijpt deze met beide handen aan. In Australië reed de Ferrari-testcoureur de race uit en finishte bovendien niet als laatste. Dit terwijl teamgenoot Marcus Ericsson al in de 21ste ronde uitviel. Giovinazzi, die ook tijdens de wintertests al plaatsnam in de Sauber, mag in China zijn kunsten vertonen terwijl Wehrlein de facto nog geen meter gereden heeft in de Sauber. 

Een goed resultaat in China zal de druk op Wehrleins schouders alleen maar vergroten, te meer omdat zijn Italiaanse concurrent bij een derde optreden voor Sauber de young driver-tests voor Ferrari later dit jaar aan zich voorbij moet laten gaan. Tegenover een dergelijk offer moet wel wat welwillendheid van Sauber staan, lijkt ons zo. Aangezien de F1 één grote haaienvijver is moet Wehrlein nu op zijn tenen lopen om niet het risico te lopen via de achterdeur afgeserveerd te worden uit de koningsklasse. Kortom: minder attitude, en hopen dat hij snel weer wat kan laten zien op de baan.