Als onze voorspellingen kloppen, dan had Nederland vorig jaar voor de tweede keer op rij te kampen met een stijging in de verkeersdoden. Een groeiende groep slachtoffers wordt gevormd door de broze bejaarden, wat te verwachten viel, want er komen als gezegd alleen maar meer ouderen bij. En de oudjes maken wat vaker brokken: gisteren nog, toen een 81-jarige Zeeuwse vrouw een 9-jarig kind een kleine ongevraagde lift gaf onder haar Toyota Beyaris. Dit liep allemaal nog redelijk goed af, maar soms zijn de betrokkenen minder gelukkig. Bijvoorbeeld wanneer opa hevig in de war op de snelweg tegen het verkeer in rijdt. Dit loopt helaas bijna altijd tragisch af. Hieronder de meest recente cijfers van verkeersslachtoffers naar leeftijd:
We zien dat de groep 80-plussers nu de grootste bijdrage levert aan de verkeersslachtoffers. De meeste van hen zijn niet op de snelweg, maar binnen de bebouwde kom te betreuren. Kruispunten zijn met hun vele kruisende verkeersstromen een belangrijk aandachtspunt. In de Stentor pleit de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV, bekend van de wens om in de stad overal 30 te rijden en vooral heel veel te bekeuren) daarom voor seniorproof kruispunten. Door rijstroken te voorzien van duidelijk contrasterende belijning kan een eerste stap gezet worden, maar ook zou verkeer dat elkaar kan kruisen niet op hetzelfde moment groen licht moeten krijgen. Kortom: als u linksaf slaat zou er geen rechtdoorgaand verkeer meer uit tegengestelde richting mogen komen, want dat 'brengt ouderen sneller in verwarring'. Volgens onderzoek van de SWOV gaat het namelijk het vaakst fout bij links afslaan op kruispunten.
Ziehier een mooi voorbeeld van de situatie aanpassen aan de zwakste deelnemer, omdat deze te oud en verward is om nog te snappen dat je tegemoetkomend verkeer kunt verwachten wanneer je geen groene pijl naar links passeert, naar een groen rondje. Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn voor zo min mogelijk ongelukken, maar gaan we nou echt onze kruispunteninfrastructuur op de schop nemen omdat de oudjes het allemaal niet meer zo goed snappen? Misschien moet je je in dat geval als 75-plusser eens achter de oren krabben en je afvragen of de bus of taxi niet een beter idee is.
Vanaf je 75ste moet je in Nederland een vijfjaarlijkse korte rijkeuring ondergaan. Dit gebeurt nu door een onbekende arts, de SWOV pleit ervoor dit de eigen huisarts te laten doen. Een schappelijk idee, waarbij de organisatie echter volledig voorbijgaat aan het gegeven dat huisartsen nu al tot over hun oren in het werk zitten.
Wij hopen vooral op een volledig autonome auto binnen een jaar of 20-25. Dan kan de generatie oudjes van dan mobiel en veilig over straat en wordt het er voor ons jongere mensen ook een stuk veiliger op.