Het was een prima idee van 'onze' D66-Europarlementariër Gerbrandy: een Europees agentschap a la NHTSA in de VS, dat er supranationaal op zou gaan toezien dat de consument en wetgever niet langer bedot wordt door defeat devices in nieuwe auto's die de uitstootcijfers manipuleren. Immers, door alle nationale belangen lukt het Europa maar niet om echt gezag uit te oefenen over zijn automakers.
Gerbrandy's voorstel ging gisteren in het Europees Parlement in stemming, en werd met 351 tegen 309 stemmen afgewezen. De nationale belangen prevaleren opnieuw en Europa blijkt wel in staat één autobeleid te voeren, maar \ om hier controle op uit te oefenen. Samengevat: de stemming voorkwam dat Europa een stok om mee te slaan krijgt en dus zullen we ook in de toekomst nog regelmatig verwijten tegenkomen waarin het ene land het andere ervan beschuldigt de boel te belazeren, en waar vervolgens nul komma niks mee gebeurt. De autoindustrie siddert voor de Amerikanen, maar lacht de Europeanen uit. Leve de verdeel-en-heerspolitiek en de sterke autolobby in Europa.
Een nieuw controleorgaan kwam er niet, maar wat wel met overweldigende meerderheid (585 tegen 77 stemmen) werd aangenomen, was een wetsvoorstel voor strengere autokeuringen en meer controlebevoegdheden voor de Europese Commissie. Als een fabrikant fouten maakt in de productie en deze niet (snel genoeg) herstelt, kan deze een boete tot €30.000 per voertuig krijgen.