Volkswagen investeert in bedrijf dat eindelijk naar u gaat luisteren

VW investeert 180 miljoen dollar in een bedrijf dat zijn best doet om eindelijk eens te verstaan wat u zegt. Het Chinese Mobvoi werkt aan technologie die ervoor zorgt dat een apparaat niet 'converteerbare obligatie' verstaat als u zegt 'bel meisje'.

Mooi nieuws, dan hier de executive briefing: "Mobvoi Inc., the Chinese artificial intelligence startup backed by Google, is getting a $180 million investment from Volkswagen AG to join a race to build the technology into cars.The startup, founded in 2012 by a group of former Googlers, will develop products for Volkswagen models and possibly other brands based on its voice-recognition and natural language processing technology."

Veel meer is er niet over te zeggen. Behalve dat voice control het volgende grote ding is. Wij gaan het nog meemaken dat toetsen ongeveer even archaïsch aandoen als een seksscène inleiden met 'en zij maakte heur haar los'. Het geinigste is echter dat juist auto-industriële giganten op dit gebied wederom willen pionieren.

Automakers waren de eersten die voice recognition naar het grote (doch vermogende) publiek brachten. Zo was het kort na de tijd dat panties nog opgeschilderd werden, doodgewoon om de lengte van Tolstoys oeuvre in probeersels te moeten inspreken, enkel en alleen om je moeders telefoonnummer geprogrammeerd te krijgen. En als je haar belde, kreeg je alsnog de Wolfsschanze aan de lijn. Wat overigens weer een vooruitstrevende vorm van gedachtenleestechnologie kan zijn geweest.

Beeld: Iemand was klaar zijn moeders naam tegen een stem in een computer te schreeuwen.