FIA toont coureurs nieuw halo-systeem

We hebben er al een tijdje niets meer over gehoord, maar de FIA wil nog steeds dat er meer bescherming komt voor de tere hoofdjes van de F1-coureurs. De rijders hebben nu een nieuw voorstel mogen bewonderen, maar de reacties zijn wisselend.

Het nieuwe systeem heet 'The Shield' en is afgelopen nacht tijdens de rijdersbriefing aan de coureurs getoond. Helaas krijgt het publiek het niet te zien, dus we moeten het even met de beschrijving doen. Het nieuwe scherm loopt veel verder naar voren op de neus van de auto dan de eerder voorgestelde halo en aeroscreen en wordt daardoor als mooier gezien. Het nadeel is wel dat het systeem minder bescherming biedt dan zijn voorgangers.

Het scherm is nog niet uitgebreid getest, maar werd aan de coureurs getoond om de eerste reacties te peilen. Die reacties zijn vooral erg kritisch. Kevin Magnussen vreest bijvoorbeeld dat er problemen met het zicht zullen optreden als het regent. "I think visibility is going to be a big issue at least in the wet. In Brazil last year we couldn't see anything without any protection so  with the screen I am sure there is going to be no visibility in a situation like that." Ook Daniil Kvyat ziet het niet zitten. "It will just get dirty. I don't believe in that project."

Het probleem is dat sommige coureurs compleet tegen enige vorm van extra bescherming zijn. Ze zijn van mening dat het de sport minder stoer maakt en dat de huidige auto's veilig genoeg zijn. "F1 is back to where it should be right now, back to really cool and aggressive cars and I don't want to put anything that could destroy what we have just built", zo legt Romain Grosjean uit.

De FIA wil volgend jaar een vorm van bescherming invoeren, maar is er nog niet over uit welk systeem dat gaat worden. De organisatie voert de nieuwe regel het liefst in met steun van de meeste rijders en teams in het veld, maar als dat niet lukt kan de FIA ook een systeem verplichten in het kader van de veiligheid. Het laatste woord is hier dus zeker nog niet over gesproken.