Uber moet wegwezen uit Italië

Taxidienst Uber heeft tien werkdagen gekregen om uit Italië te vertrekken. De appende taxi's zijn oneerlijke concurrentie voor de lokale taxi's in het land. Vertrekken ze niet, dan volgen er torenhoge boetes.

Het gaat niet lekker bij Uber. Het bedrijf krijgt tegenslag na tegenslag te verwerken. De laatste in de rij is een uitspraak van een Italiaanse rechter. De magistraat uit Rome bepaalde dat de Amerikanen onmiddellijk moeten stoppen met het promoten van hun app-dienst. Vervolgens moet het bedrijf binnen tien werkdagen ophouden met het aanbieden van zijn taxidiensten. Het maffialand vindt de taxi's een bedreiging voor de 'eerlijke' chauffeurs die er rondrijden.

Als Uber de beslissing van de rechter naast zich neerlegt, wordt het een duur verhaal. De dwangsom op het overtreden van de geboden van de rechter is op €10.600 per dag gezet. Uber heeft in Nederland eerder al laten zien dat ze dwangsommen lachend betalen, maar aangezien het bedrijf jaarlijks meerdere miljarden weet te verbranden is het wellicht niet verstandig om de boetes er ook bij te nemen.

Behalve de problemen in Italië hadden de taxiregelaars vorige week al een vertrek uit Denemarken te verwerken. Daarnaast heeft het bedrijf nog niet echt veel succes met het laten rijden van autonome auto's: ze houden niet van regels of worden betrokken bij ongevallen. Ook de privacyhaat en het personeelsbeleid van het bedrijf stralen niet echt positief af op hun merk.