1963 was het beste autojaar ooit

Hierboven ziet u een prachtige Plymouth Barracuda. Die stamt weliswaar niet uit 1963, maar maakte wel een waardestijging van 58 duizend (!) procent door en bracht ons op een bunkerharde waarheid: 1963 is het heilige jaar.

De Plymouth Barracuda is echt een lust voor het oog. Het is misschien wel de ultieme overmaatse Amerikaanse cabrio. Alsof-ie wordt verkocht met de slogan 'it's toasted'. Kostte ooit net iets meer dan vierduizend dollar, doet nu 2,5 miljoen. Dat is een stijging van 58K in procenten. Maar bij dat feit kwam het volgende interessante lijstje.

Dit lijstje met vooral Amerikaanse mooibolides laat mooi zien welke modellen gewild zijn en hoeveel de waardestijgingen bedragen. Wat het ook laat zien is welke autojaren op dit moment populair zijn. Gekeken naar de gewilde bouwjaren in deze topklasse, rolt er een gemiddelde uit. 1963 was het jaar waarin de auto in beleggingszin piekte. Jammer alleen dat er niet een model uit dat jaar tussenzit. 

Maakt ook niet uit, want dit gemiddelde verschuift natuurlijk met de jaren. Er komt een dag dat we zo'n begeerlijke jaren negentig-bak als de XJ220 het hoogst haalbare vinden. Wat echter hoopvol is als je kijkt naar de lijst, is dat rijdende vermogens van nu, back in the day een fractie van hun tegenwoordige waarde kostten. Je hoeft niet altijd een Ferrari te kopen om een fijne belegging te hebben.